Annons

Nytt gymnasie splittrar

Behovet av gymnasieplatser minskar. Trots det välkomnar majoriteten i bildningsnämnden att Baggium öppnar en ny gymnasieskola i Trelleborg. Ett beslut som inte uppskattas av oppositionen.
Trelleborg • Publicerad 25 augusti 2011

TRELLEBORG. Nästa år kan kampen om Trelleborgs gymnasielever hårdna när företaget Baggium utbildning AB vill starta en gymnasieskola med totalt 384 platser.

Lars Mikkelä (M) medger att Baggiums nya gymnasieskola kan resultera i en överetablering. Men är trots det positiv till satsningen.

Annons

– Vi håller med om att den risken finns och att antalet gymnasieelever minskar de närmaste åren. Men vi vill heller inte avstyra ett privat alternativ som ger elever större möjlighet att välja skola, säger han.

Om Baggium öppnar en ny gymnasieskola ska 144 av platserna finnas på programmen fordon, bygg och anläggning och el - och energi. Inriktningarna blir bland annat husbyggnad, mark och anläggning och plåtslageri. Utbildningar som redan finns på Söderslättsgymnasiet.

Resterande 240 platser ska bland annat finnas på nya program som naturbruk, VVS och fastighet och industriteknik.

Det är skolinspektionen som bett bildningsnämnden att ge sin syn på Baggiums ansökan om att starta en ny gymnasieskola. Skolinspektionen fattar även det avgörande beslutet om Baggium ska få etablera sig i Trelleborg eller inte.

– I vårt svar skriver vi också att Baggium vill satsa på utbildningar som redan finns. Vi kan inte ställa några krav. Men vårt önskemål är att om lärare skulle bli övertaliga på Söderslättsgymnasiet ska de erbjudas plats hos Baggium, säger Lars Mikkelä.

Socialdemokraterna i bildningsnämnden valde dock att reservera sig mot beslutet att ställa sig positiva till Baggiums satsning i Trelleborg. De menar dels att risken för överetablering är stor. Dels att satsningar istället bör göras på den kommunala gymnasieskolan. Det säger Anna Andersson (S), ersättare i bildningsnämnden.

– Vi förordar att man ska satsa på den skola som redan finns. Nu känns det som man istället ger upp den. Dessutom minskar elevunderlaget. Det handlar också om yrkesutbildningar. Och i den nya läroplanen ger de inte samma behörighet till högskola som andra utbildningar, säger hon.

Baggium har tidigare fått kritik för att inte leva upp till kravet på att erbjuda praktikplatser. Och i Trelleborg var det senast 2009 svårt att ordna praktik till Bastionsskolan elever på byggprogrammet.

Anette Ellis är utbildningschef för Baggiums region Syd. Hon menar att företaget kommer att kunna ge elever i Trelleborg praktikplatser.

– Det var svårt för några år sen. Men nu säkerställer vi att det finns praktikplatser, säger hon.

Annons

Hur då?

– Vi har goda kontakter med företag och branschorganisationer på lokal och nationell nivå. Så kommer vi också att jobba i Trelleborg om vi blir godkända av Skolinspektionen, säger hon.

Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons