Nytt gruppcentrum ska ge mer stöd

Fler barn, ungdomar och föräldrar ska kunna få stöd och hjälp. Socialförvaltningen har planer på att starta ett gruppcentrum.
Trelleborg • Publicerad 19 november 2011

Sedan några år tillbaka kan barn och ungdomar som lever i familjer med missbruk, psykisk ohälsa eller där våld förekommer gå i en gruppverksamhet kallad CAP. Syftet är att öka deltagarnas kunskaper om familjens problem och göra dem bättre rustade att hantera svårigheter. Hittills har socialförvaltningen kunnat hålla en grupp med plats för sex barn per termin.

Socialförvaltningen har även en gruppverksamhet som vänder sig till föräldrar, Komet, med plats för tolv deltagare åt gången.

Men de som leder gruppverksamheterna har sett att behovet av grupper är större än tillgången.

-Vi har en idé om att utveckla öppenvårdsverksamheten genom att även omfatta ett gruppcentrum, säger Marianne Ohrlander (M), ordförande i socialnämnden.

Planen är att starta ett gruppcentrum där både CAP och Komet kan hållas. Socialförvaltningen har sökt projektpengar, 310 000 kronor, från Folkhälsoinstitutet för att undersöka om man ska ha en utökad gruppverksamhet och om man ska samla verksamheterna i ett eget gruppcentrum. Den utökade verksamheten skulle enligt ansökan ”kunna erbjuda både barn och föräldrar ett stödprogram som kan gynna dem på både kort och lång sikt”.

-Vi skulle kunna erbjuda stöd i större omfattning än idag, säger Marianne Ohrlander.

Louise Löfgren
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.