Annons

Nytt förslag väcker frågor på gymmen

En bra idé som kan bli svår att genomföra i praktiken. Så tycker gymägarna i Trelleborg om förslaget att de ska få ta över ansvaret att dopningtesta sina medlemmar. Idag är det polisens uppgift att utföra testerna.
Trelleborg • Publicerad 18 februari 2011
Gymägare Oliver Adzievski är positiv till förslaget om att ansvaret för dopningtester ska läggas på gymmen.
Gymägare Oliver Adzievski är positiv till förslaget om att ansvaret för dopningtester ska läggas på gymmen.Foto: Tomas Nyberg

– Dopning är ett problem, men inte i den skalan som media och regeringen beskriver.

Det säger Oliver Adzievski. Han har nyligen tagit över före detta Colosseum gym, som numera heter Fitness force. Han är dock positiv till förslaget att gym ska få dopningtesta sina medlemmar.

Annons

– Om det innebär att man får rätt att göra tester, att man har lagen bakom sig, är det bra, säger han.

Idén kommer från regeringens utredare. Som det ser ut idag har polisen ansvaret på privata gym och Riksidrottsförbundet på de gym som tillhör förbundet.

Oliver Adzievski har aldrig jobbat på ett gym tidigare, men har ändå stor erfarenhet av träningsvärlden efter att ha tävlat i body building i flera år.

– Jag undrar vem som ska betala för testerna. Ett dopningtest kan kosta flera tusen kronor, säger han.

Även på Friskbyggarna ser man positivt på förslaget.

– Många hade säkert blivit avskräckta bara av att det fanns information om att tester förekommer. Men jag tror inte att alla gym hade ställt upp på ett sådant här avtal, säger Mathias Wahldén på Friskbyggarna.

På Oasen ser man en del praktiska problem med förslaget.

– Jag har inte läst in mig på det, men den första tanken som slår mig är hur det ska vara praktiskt möjligt. Det är lätt att snacka men var har vi musklerna? Hur ska vi klara av det som inte myndigheterna klarar? Det kräver kanske att vi får gå extra utbildningar, säger Christer Larsen.

Han får medhåll av Roger Zapfe, delägare på World class.

– Det är en vacker tanke, men ett test kostar mer än ett årskort. Jag tror inte att det blir gjort om ansvaret ska ligga på gymmen. Det är bättre att någon som är opartisk gör testerna.

Sara Hagström, driftchef på Fitness24seven, ser positivt på förslaget. Hon säger att alla företagets anläggningsansvariga i Skåne har fått utbildning i frågan.

Louise Löfgren
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons