Annons

Nytt förslag om stängd akut nattetid

Vårdplatser för de svårare sjuka patienterna läggs ner och akutmottagningen på Trelleborgs lasarett stänger återigen nattetid. Det är delar av förslaget på en omorganisation som ledningen för Skånevård sund har lagt fram.
Trelleborg • Publicerad 27 februari 2014
Foto: 
Foto: 

Trelleborgs lasarett, tillsammans med sjukhusen i Ängelholm, Landskrona och Helsingborg behöver spara 140 miljoner kronor under 2013. Orsaken är att sjukhusen under längre tid haft för höga kostnader.

– I dag lånar vi en miljon kronor om dagen för driften och det håller inte i längden, säger P-O Sjöblom, förvaltningschef för Skånevård sund, det område där Trelleborgs lasarett ingår.

Annons

Trelleborgs lasarett definieras som ett närsjukhus vilket innebär att man inte ska ta emot patienter som är i behov av intensivvård eller vård nära en intensivvårdsavdelning, IVA.

– Lasarettet i Trelleborg är ett närsjukhus men har en tendens att vilja vara akutsjukhus. Men eftersom det inte kan vara det fullt ut måste patienterna hålla reda på när de ska söka sig till Trelleborg och inte. Nu vill vi göra detta mer tydligt, säger P-O Sjöblom.

I förslaget till omorganisation ska alltså akutmottagningen på Trelleborgs lasarett vara öppen mellan klockan 8 och 22, precis som i dag. Men de tre vårdplatser som finns i anslutning till akuten kommer att stängas liksom de så kallade IME-platser som nyligen skapades på avdelning 12 efter att övervakningsavdelningen, ÖVA stängdes. I stället ska man öppna fler vanliga vårdplatser.

Tanken är också att fler patienter ska kunna läggas in direkt på avdelningarna efter bedömning gjord i ambulansen. Den modellen användes i Trelleborg för några år sedan men fungerade då inte särskilt väl.

– Kompetensen i ambulansen utvecklas hela tiden och det har hänt saker som gör att det finns andra förutsättningar för att detta ska fungera bättre i dag, säger P-O Sjöblom som också menar att det är viktigt att de patienter som verkligen behöver IVA-nära vård kommer direkt till exempelvis SUS i Malmö utan att först tillbringa tid på akuten i Trelleborg.

De problem som akuten i Malmö hade tidigare som ledde till att man öppnade upp akuten i Trelleborg nattetid menar P-O Sjöblom nu är lösta.

– Vad vi förstår så är den situation som var då i Malmö tillrättaställd. Där har man också gjort satsningar på primärvård i anslutning till akuten. Men det är klart att vi måste prata med SUS om hur de har det innan vi genomför detta.

I planerna på förändringar för Trelleborgs lasarett ingår också att öka samarbetet med primärvården och öppna en så kallad primärvårdslinje i anslutning till akutmottagningen.

Förslaget presenterades för berörd personal på Trelleborgs lasarett i tisdags. I nuläget ser man inte ut att behöva säga upp fast personal, däremot kan en del bli erbjudna tjänster på andra håll exempelvis inom primärvården.

Beslutet om förändringarna ska tas under våren 2014. Innan dess ska man bland annat genomföra fackliga förhandlingar samt risk- och konsekvensanalyser.

Maria Sällberg
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons