Annons

Nytt boende möter protester

Planerna på att bygga ett LSS-boende på Västervång upprör grannarna. De vill behålla grönområdet som är tänkt att bebyggas.
Trelleborg • Publicerad 9 augusti 2010
Missnöjda. Madelen Ahlström och Morgan Ahlström med barnen Milliam och Max, Mariana German, Mikael Skarin och Bengt Åkesson är kritiska till att ett LSS-boende ska byggas mitt i deras bostadsområde.
Missnöjda. Madelen Ahlström och Morgan Ahlström med barnen Milliam och Max, Mariana German, Mikael Skarin och Bengt Åkesson är kritiska till att ett LSS-boende ska byggas mitt i deras bostadsområde.Foto: 

Elva familjer har skrivit till Stadsbyggnadskontoret med synpunkter på byggplanerna. Det är ett LSS-boende med sex lägenheter som Fastighetsförvaltningen vill bygga på gröningen i kvarteret Knasten på Västervång. Men Morgan Ahlström, som bor i området och har undertecknat skrivelsen, tycker inte att tomten passar för bebyggelse

– Det är inte en tomt som man bygger på tycker vi. Den ligger bredvid en lekplats, och det är ett bra ställe att släppa ut barnen, säger han.

Annons

En byggnad på tomten skulle stänga in lekplatsen och blockera sikten från husen bredvid, menar Morgan Ahlström.

– Nu är det alltid någon som har uppsikt. Om man bygger skulle det skymma så att man inte ser ungarna, säger Morgan Ahlström.

Trafiken är ett annat problem med byggplanerna, enligt de boende som har skrivit till Stadsbyggnadskontoret. LSS-boendet ska byggas vid en krökning i vägen, och med lekande barn i området kommer en byggnad just där att skapa problem, förutspår Morgan Ahlström.

– De ska bygga ändå ut i kanten. Sikten kommer att bli hemsk.

Morgan Ahlström och hans grannar ställer sig också frågande till hur det kommer att fungera med parkeringsplatser vid det nya boende. Att det är just ett LSS-boende som ska byggas på tomten spelar däremot ingen roll.

– Det vi vill trycka på är att vi vill få behålla vår gröning. Det skulle gå att bygga i utkanten av bostadsområdet på ett sätt som inte stör.

Enligt Krister Clerselius på Fastighetsförvaltningen är gröningen på Västervång en av de lediga tomter som skulle kunna passa för ett LSS-boende.

– Vi har bedömt att det är möjligt att bygga där. Men det är en process som precis har börjat, säge Krister Clerselius.

Planer finns på att bygga två nya LSS-boenden, med totalt 14 till 16 platser. Enligt Cathrine Eriksson, biträdande socialchef, har kommunen legat efter i byggandet av nya boenden.

– Nu börjar vi komma ikapp, men så kommer det ytterligare personer som slutar gymnasiet. Utifrån det räknar vi med att det kommer att behövas nya boenden innan 2012.

Annons

Om byggplanerna fördröjs är risken att ungdomar inte får möjlighet att flytta hemifrån till ett LSS-boende. Med de planerade boendena är behovet täckt, enligt Cathrine Eriksson.

– Och politikerna har tagit det beslutet så jag har gott hopp, säger hon.

INTERNAL INTERNAL
David Hylander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons