Nytt boende för flyktingbarn

Den 1 april i år kommer ett kollektivboende för ensamkommande flyktingbarn att öppna i Trelleborg. Kommunen håller på att rekrytera personal och diskuterar lämpliga lokaler med Trelleborgshem.
Trelleborg • Publicerad 5 januari 2011

Platserna på boendet är vikta för ensamkommande barn som har fått uppehållstillstånd och för barn som söker asyl i Sverige. Kommunen har kommit överens med Migrationsverket om att ha åtta platser redo för ensamkommande barn den 1 april. I första hand ska de komma från de transitboenden i Trelleborg som Malmö stad ansvarar för.

– Det kommer att vara ett kollektivboende. Majoriteten av barnen som placeras där kommer att ha uppehållstillstånd, sedan kommer det alltid att finnas några barn som är under asylprövningstid, säger Cecilia Lejon, chef för Arbete och försörjning i Trelleborgs kommun.

Hur boendet kommer att vara uppbyggt är inte klart.

– Man kan välja om man vill ha alla barnen i samma hus, eller i olika hus. Vi tittar på en lösning där man har en basverksamhet med kollektivboende och några andra lägenhetskollektiv i närheten, säger Cecilia Lejon.

Vad är viktigt, rent konkret, när det handlar om att ta emot de här barnen?

– Först och främst att se de här tonåringarna som vilka tonåringar som helst. De kanske har andra ryggsäckar och andra erfarenheter än vad många tonåringar har som vuxit upp i Trelleborg. Men de är ungdomar och de ska hanteras och bemötas som ungdomar, säger Cecilia Lejon.

Eftersom barnen är ensamkommande blir det kommunen som går in som vårdnadshavare, med alla de skyldigheter som det innebär. Barnen som får en boendeplats kommer att vara från 15 till 17,5 år gamla, enligt Cecilia Lejon. De som fått uppehållstillstånd kan bo kvar tills att de fyller 21, under förutsättning att de går i skolan.

Cecilia Lejon jämför med den skyldighet som alla föräldrar har:

– Om man tittar på föräldrars underhållsskyldighet, så är man underhållsskyldig till att barnet fyller 21, om barnet går i gymnasieskolan. Det är sannolikt att de här barnen kommer att behöva gå i skolan längre, förklarar hon.

Rekryteringen av en föreståndare till kollektivboendet är inne i slutfasen. Hur mycket personal som behövs till boendet blir upp till den nya föreståndaren att se till.

– Det pågår just nu rekrytering av föreståndare och diskussioner om i vilket eller vilka fysiska hus som det här boendet ska vara, säger Cecilia Lejon.

Martin Strandberg
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.