Annons

Nytt badhus, ishall och bostäder byggs när kommunen säljer Vångavallsområdet

Nytt badhus, ny ishall, en ombyggnad av Vångavallen, nya bostäder och ett parkeringshus. Trelleborgs kommun säljer Vångavallsområdet och Söderslättshallen till företagen MTA och Hemsö som ska utveckla det till en ”ny stadsdel med idrottsfokus”.
Men någon plats för Östervångsstadion finns inte, och stora delar av det befintliga badhuset i stan kommer att rivas.
Öppen artikel • Publicerad 9 februari 2022 • Uppdaterad 14 september 2022
Visionsbild för nya ”idrottsstaden”. Foto: Trelleborgs kommun/Hemsö/MTA
Visionsbild för nya ”idrottsstaden”. Foto: Trelleborgs kommun/Hemsö/MTA

I de storstilade planerna som Trelleborgs FF, MTA och Hemsö tillsammans ska utveckla ingår en helt ny ishall, ett badhus samt ett kombinerat hotell- och lägenhetshus där Östervångsstadion finns i dag. Mellan träningsplanerna och Östervångsvägen ska det också byggas bostäder.

Men först ut är en ombyggnad av Vångavallen som har stora renoveringsbehov och egentligen inte är godkänd för elitspel.

Annons

– Risken är att den dispens TFF har helt plötsligt tar slut och att de måste spela i Malmö, säger Erik Lundström (KD), som efter Mikael Rubins (M) avgång tillfälligt tagit platsen som kommunstyrelsens ordförande.

Förutom Vångavallen kommer även Söderslättshallen att genomgå en stor förändring. En ny ishall med rink för både ishockey och konståkning ska komplettera den nuvarande ishallen. Även ett nytt badhus ska byggas omedelbart öster om Södan.

– Vi har sagt att vi vill ha en 50-metersbassäng, det är det viktigaste. Vi vill kunna arrangera alla möjliga tävlingar, men också skapa de bästa förutsättningarna för simklubben som är framgångsrik och har väldigt många utövare, säger Erik Lundström.

För den som oroar sig över parkeringsplatser är det glädjande beskedet att ett parkeringshus också planeras i området.

”Om vi till exempel vill arrangera SM i simning, då har vi inte hotellrum så det räcker. Där står vi och stampar.”
Erik Lundström (KD).

På marken där Östervångsstadion ligger är det också inritat ett höghus med plats för bostäder och hotell. Ännu ett hotell i Trelleborg alltså, finns det underlag för det?

– Vi vill kunna anordna cuper och andra arrangemang. Men vi har inga hotellrum. Om vi till exempel vill arrangera SM i simning, då har vi inte hotellrum så det räcker. Där står vi och stampar, säger Erik Lundström.

Förslaget innebär också att ett par fritidsinstitutioner i Trelleborg kommer att skatta till förgängelsen. Östervångsstadion ger alltså vika för ishall, badhus och bostäder och just nu arbetar man på kommunen med att hitta en ersättningsplats för friidrottsarenan. Erik Lundström försäkrar IFK Trelleborg friidrott att de inte behöver vara oroliga.

– Friidrotten är extremt viktig och det är viktigt att vi tittar på en annan anläggning som till och med är bättre. Det vill vi göra i dialog med föreningen. Och den ska vara på plats innan man tar bort Östervångsstadion, så att det inte blir ett glapp, säger han.

Även en del av badhuset kommer att rivas. Den gamla delen är kulturminnesmärkt, men tillbyggnaden öster om huvudbyggnaden lär försvinna. I den gamla delen finns planer på ett spa, som kan kopplas ihop med det hotell som ska byggas vid den gamla brandstationen.

Planerna presenterades som ett informationsärende på onsdagens möte i kommunstyrelsen. En avsiktsförklaring mellan parterna är underskriven men måste godkännas av kommunfullmäktige för att vara giltig.

Annons

Några summor för vad kommunen säljer området för har inte presenterats.

Se kommunens visionsfilm här:

Här saknas innehåll

Andreas MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons