Annons

Nytt avtal om polsk färjetrafik

Polenfärjorna har kommit för att stanna i Trelleborg. Den 26 oktober skriver Trelleborgs hamn AB ett sexårsavtal med Unity line om fortsatt trafik mellan Swinoujscie och Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 11 oktober 2010

Samtidigt arbetar hamnen vidare för att få hit järnvägstrafiken som nu går mellan Swinoujscie och Ystad. Hamnen har lagt ett bud, men avgörandet är i någon annans händer.

– Vi har lagt ett pris och även diskuterat förutsättningarna för det, men det är inte Unity Line som bestämmer det till hundra procent, säger Tommy Halén, vd för Trelleborgs hamn.

Annons

Ifall järnvägsfärjorna ska flytta från Ystad till Trelleborg så tas det beslutet av rederiet Euroafrica tillsammans med PKP, järnvägsoperatören i Polen, och den polska motsvarigheten till Green Cargo.

Unity Line började trafikera sträckan mellan Swinoujscie och Trelleborg 2007, och i dag går tre färjor, Gryf, Galileusz och Wolin mellan orterna. Det nya avtalet innebär att trafiken fortsätter i tre år, med automatisk förlängning ett år i taget till och med 2016.

– Det är verkligen jättebra för oss. Vi har fått ett avtal som sträcker sig under en lång tidsperiod, det är mycket positivt, säger Tommy Halén.

Den 26 oktober skrivs avtalet under. Då kommer en delegation från Polen till Trelleborg, och avtalet skrivs under ombord på en av färjorna. Företagsledningarna från Unity Line, Euroafrica och svenska Unity Line AB kommer då till Trelleborg. Från Trelleborgs kommun är även kommunalrådet Ulf Bingsgård (M), inbjuden. Det är första gången han träffar representanter från Unity Line i ett officiellt sammanhang.

– På Unity Lines premiärtur 2007 var inte kommunledningen inbjuden överhuvudtaget. Då fick jag läsa om det i tidningen att det varit stor fest ombord, säger Ulf Bingsgård.

Anna Thulin
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons