Nytt äldreboende kan drivas av privat bolag

Lägg ut det planerade äldreboendet på entreprenad, föreslår alliansen. Idén väcker motstånd hos socialdemokraterna.
Trelleborg • Publicerad 16 mars 2007

Första steget till att konkurrensutsätta en del av äldreomsorgen i Trelleborgs kommun har nu tagits.

Förslaget finns hos alliansen i vård- och omsorgsnämnden.

– Det här är en bra början, eftersom det är ett nytt särskilt boende som planeras. Vi sneglar även på att i framtiden konkurrensutsätta delar av hemtjänsten, men det är en senare fråga, säger Per Grönlund (spi), nämndens ordförande.

Inget beslut har fattats om den planerade privatiseringen, men enligt vad Trelleborgs Allehanda erfar är idén långt framskriden.

Företrädare för alliansen har varit i kontakt med kommunens upphandlingsansvarige, Fredrik Nilsson, allt för att så småningom lägga ut det tilltänkta äldreboendet på entreprenad.

Äldreboendet i närheten av Högalidsparken beräknas ge plats åt 40 pensionärer. Går allt enligt planerna ska boendet stå färdigt för inflyttning 2009.

Socialchefen Karin Cederholm ser ingen motsättning i den aviserade enreprenaden, trots att antalet anställda inom socialtjänsten riskerar att minska.

– Jag jobbar på uppdrag av politikerna. Viktigast är att det är hög kvalitet på vården, inte att den sköts av den offentliga sektorn. Det är inget ändamål i sig att alla som jobbar inom äldreomsorgen ska ha kommunen som arbetsgivare, säger Karin Cederholm.

Marianne Pettersson (s), vård- och omsorgsnämndens andra vice ordförande, är kritisk mot förslaget:

– Entreprenad är detsamma som att sätta ett pris på människor, att bjuda ut de äldre på den öppna marknaden. Effekten av den här formen av privatisering är minskad insyn för allmänheten i hur det fungerar på äldreboendet. Det är fullständigt fel, argumenterar Marianne Pettersson.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.