Annons

Nyskyltat vid Äspöåns våtmark

Våtmarken nära Äspöåns utlopp i östra Smygehamn har fått nya skyltar. Dessutom kan man läsa om våtmarkens djur och växter i en ny broschyr.
Trelleborg • Publicerad 19 oktober 2013
Nya skyltar och en broschyr informerar om Äspöåns våtmark.Foto: Foto: Claes Nyberg

– Vi har fått en del statliga bidragspengar som använts till sätta upp skyltar och ta fram broschyren, berättar Per-Arne Johansson, byråinspektör på samhällsbyggnadsförvaltningen i Trelleborg.

Det är så kallade Lona-pengar som delfinansierat satsningen på att informera om Äspöåns våtmark. Lona står för Lokala naturvårdssatsningen.

Annons

– Det har också kommit till en bänk så att man kan sitta ute i våtmarken och inte bara vid gångstråket till fågeltornet, säger Per-Arne Johansson.

Broschyren beskriver bakgrunden till att våtmarken anlagts, hur den fungerar och vilken nytta den gör för miljön.

I broschyren om våtmarken kan man bland annat läsa att ett av de djur som finns på platsen är ätlig groda. Större kustflickslända och skivsnäcka är andra arter som lever vid våtmarken.

Bland växterna hittar man vattenpilört med rosa blommor som sticker upp ur vattnet och vattenmöja, som tillhör samma släkte som smörblommor, men har vita blommor.

Andmat, krusnate och svalting är vanliga vattenväxter som trivs även vid Äspöåns våtmark.

Lisa Kron
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons