Nye ägaren vill ha in en friskola i lokalerna

Köpingeskolan kan även i framtiden komma att fungera som just skola. I går presenterades Dagon som köpare av fastigheten och den nye ägaren vill gärna ha in en friskola i lokalerna. Företaget tror på en utveckling på öster.
Trelleborg • Publicerad 19 maj 2008
Dagon tar över Köpingeskolan. Per Johansson och Roger Stjernborg Eriksson från Dagon är lika nöjda med affären som kommunalrådet Ulf Bingsgård (m). Bild: Claes Nyberg
Dagon tar över Köpingeskolan. Per Johansson och Roger Stjernborg Eriksson från Dagon är lika nöjda med affären som kommunalrådet Ulf Bingsgård (m). Bild: Claes NybergFoto: 

För snart en månad sedan blev det känt att Köpingeskolan skulle säljas för 29 miljoner kronor. Då var det fortfarande hemligt vem köparen var men i går blev hela affären offentlig. På en presskonferens på rådhuset presenterades Dagon som ny ägare till Köpingeskolan.

- Det är den här typen fastighet som vi är bra på att förädla, säger Roger Stjernborg Eriksson, vd och koncernchef för Dagon med god lokalkännedom om Trelleborg eftersom han är uppväxt i Anderslöv.

Kommunen hyr in sig i idrottshallen under tio år men utöver det står lokalerna i den gamla skolan tomma. Under hösten räknar Dagon med att kunna presentera en första hyresgäst.

- Främst har vi tittat på utbildningssidan. Byggnaden är ju gjord för det, säger Per Johansson, Dagons fastighetschef för Öresund och Skåne.

Det innebär att det även framöver kan komma att husera en skola i byggnaden. Dagon arbetar redan i dag på andra orter med företag som John Bauer-gymnasiet och Kunskapsskolan.

Andra möjliga hyresgäster är till exempel aktörer inom vård och hälsa och service.

På Dagon är man väl medvetna om problemen på Köpingeskolan men ser att de går att lösa när byggnaden byggs om för att passa framtida hyresgäster.

- Det är inga avsevärda åtgärder trots allt. Men nog så viktiga, säger Per Johansson.

Enligt kommunledningen har det funnits 4-5 intressenter när det gäller att köpa Köpingeskolan. Enligt Dagons vd var kommunens planer på att exploatera Mellanköpingeområdet en viktig del i affären.

- Vi ser att det kan bli intressant att jobba vidare på det östra området, säger Roger Stjernborg Eriksson.

Dagon äger sedan tidigare bland annat fastigheten där Skatteverket ligger och Nordströms gamla smedja. - Trelleborg ligger väldigt bra och blir ännu bättre med de förbindelser som håller på att dras fram. Vi tror på en bra tillväxt för kommunen de närmaste 10-15 åren och vi vill vara med i nästa fas, säger Roger Stjernborg Eriksson som redan har en vision över hur det ser ut på öster om tio år.

- Då har vi en utbildningsplats här som drar folk från hela södra regionen. Och när de är utbildade flyttar de ut i det nya området på öster, kanske även i något högt hus, säger Roger Stjernborg Eriksson.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.