Nybörjare svingar i värmen

För ett par dagar sedan hade flera av dem aldrig hållit i en klubba. Nu chippar de bollar mot green som om de aldrig gjort något annat.
Trelleborg • Publicerad 14 juli 2010
Kalle Ögge pustar ut bredvid sin spann med bollar.
Kalle Ögge pustar ut bredvid sin spann med bollar.Foto: 
Adam Kruzaric, sex år, övar på att chippa.
Adam Kruzaric, sex år, övar på att chippa.Foto: 
Kalle Ögge, Isak Böös, Christoffer Wahlgren, Douglas Dahlström och Adam Kruzaric väntar på sin tur. Cornelia Dahlström svingar klubban.
Kalle Ögge, Isak Böös, Christoffer Wahlgren, Douglas Dahlström och Adam Kruzaric väntar på sin tur. Cornelia Dahlström svingar klubban.Foto: 

På övningsbanorna på Trelleborgs golfklubb står åtta barn på rad och greenen framför dem är full av bollar. Det är nybörjarkurs i golf för juniorer.

– När man chippar tar man sjuan och så är det typ som att putta, men bollen lyfter och kommer mycket längre ju, säger Kalle Ögge.

Han är nio år och kommer från Höllviken. Innan kursen startade i måndags hade han aldrig spelat golf, men hans äldre bror spelar och Kalle Ögge tyckte att det såg roligt ut.

– Att skjuta långt är roligast, säger han.

Golfklubben ordnar sommarkurser under hela sommaren. Kurserna finns i sex olika nivåer. Barnen idag är i den röda gruppen. Där är alla nybörjare och under kursens fyra dagar får de pröva på alla slagmoment, men de behöver inte klara några tester. Det kommer först på nästa nivå. Christoffer Wahlgren är själv aktiv spelare och tränare för gruppen.

– Här får alla som har varit med ett rött kort, därefter finns blått, gult och till sist grönt. På de andra nivåerna måste man klara vissa tester, men här har vi bara roligt och får prova på att spela, säger han.

Mitt i det en timma och tjugo minuter långa passet tas en välbehövlig fikapaus. Frukt, dricka och gifflar plockas fram och gruppen sätter sig ner bredvid en bunker.

– Det är skönt med fikapaus, man blir trött av att gå runt i värmen, säger Linnea Lindahl. Hon är tolv år och går kursen tillsammans med lillebror Johannes Lindahl, tio år.

Nästan hela deras släkt spelar golf och båda tycker att det är jätteroligt. Johannes tycker att det är roligast att putta, medan Linnea gillar långa slag bäst.

– Mitt mål är att ta grönt kort, men det är svårt. Det är mycket man måste kunna då, säger Linnea Lindahl.

Dagens träningspass avslutas med spel på ett riktigt hål. Bollen ska från utslagsplatsen, tee, in mot green och så i hål. Att slå är inte lätt, men allra svårast är nästan att hålla reda på vilken boll som är vems.

Anna Thulin
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.