Annons

"Nyårsafton betyder inte lika mycket längre"

Ingemar Olsson firade övergången mellan 2008 och 2009 helt ensam. "Vanligtvis är det okej, men en sån här kväll känns det lite ensamt", säger Ingemar Olsson.
Trelleborg • Publicerad 1 januari 2009
Ingemar Olsson tycker inte att det gör så mycket att han får fira tolvslaget ensam i hamnens trafikinformationscentral. Bild: Tomas Nyberg
Ingemar Olsson tycker inte att det gör så mycket att han får fira tolvslaget ensam i hamnens trafikinformationscentral. Bild: Tomas NybergFoto: 

Han är trafikledarassistent och spenderade nyårsnatten sittandes i en skrivbordsstol på trafikinformationscentralen i Trelleborgs hamn. Ingemar är van att tillbringa sina nätter i just den kontorsstolen som han alltså firade tolvslaget i.

- Jag har jobbat i hamnen i 27 år och här på trafikinformationen sedan år 2000.

Annons

Arbetsuppgifterna för honom och hans fyra kollegor är att dirigera färjorna samt bevaka sjötrafiken och hela hamnen. Alla trafikledarassistenterna jobbar på ett rullande schema som innebär att de jobbar växelvis morgon-, dag- och nattpass. Men Ingemar har gjort en uppgörlse med sin bror som också är en kollega.

- Han tar alla morgonpass och jag tar alla nattpass. Det är bra eftersom jag gärna slipper de tidiga morgonarna, säger Ingemar.

Just i år råkade det vara Ingemars tur att jobba på nyårsafton.

- Det är inte så farligt. Jag har varit inställd på det i ett år. Det känns värre att jag ska jobba på midsommar.

Överlag tycker han att både jul och nyår betydde mer för några år sedan, när barnen var mindre.

- Nu ser man dem knappt på julafton ens. De firar med pojk- och flickvänner i stället, säger han.

Nyår brukar han och hustrun fira tillsammans med vänner men i år gick hon själv.

Trots arbetet missade han inte nyårsafton helt och hållet. I stället för vanlig matlåda blev det tapas till middag. Och så fick han se alla fyrverkerierna.

- Ja, man kan inte ha bättre utsikt än därifrån.

En ordentligt kompensation för det missade firandet blir det i nästa vecka.

- Den sjunde åker jag till Thailand i tre veckor.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons