Annons

Nya vingar för pengarna

Vingarna börjar snurra i vinden. Stora kugghjul i trä drar knarrande igång och golvet börjar gunga under fötterna. Den gamla möllan står stolt på sin plats efter mer än 300 år.
Trelleborg • Publicerad 2 juli 2007
Mjölnarnas arvtagare. Tony Olofsson visar runt inne i Södra Åbys gamal mölla.
Mjölnarnas arvtagare. Tony Olofsson visar runt inne i Södra Åbys gamal mölla.Foto: 
På byns högsta punkt ligger Södra Åbys gamla mölla. Byggd 1682 står den fortfarande till synes opåverkad av tidens tand.BILD: ALBIN BRÖNMARK
På byns högsta punkt ligger Södra Åbys gamla mölla. Byggd 1682 står den fortfarande till synes opåverkad av tidens tand.BILD: ALBIN BRÖNMARKFoto: 

I Södra Åby visade hembygdsföreningen igår på Möllornas dag upp sin stubbamölla från år 1682. Den är en av få bevarade gamla möllor, i Skåne finns bara ett tiotal kvar.

– Förra året fick vi de nya vingarna och seglen på plats. De gamla hade murknat, vingarna måste vara av lärkträd som fällts på vintern och som torkat utomhus i två år, säger Ulla-Britt Olofsson som är ordförande i hembygdsföreningen. Föreningen som har 340 medlemmar sköter möllan och samlar in pengar till dess bevarande. Gamla metoder är det som fungerar bäst när man ska vårda möllan. En gång per år tjärar man hela byggnaden.

Annons

– En gång i månaden får man vrida vingarna ett kvarts varv, annars kommer vatten in i trävirket, säger Adam Ooms som är en av eldsjälarna i hembygdsföreningen. Han sliter med de stora trävingarna, klättrar upp och sätter tillbaka stormluckorna som tas bort då möllan vilar.

– Vind och åska är de största hoten mot möllan, förklarar Tony Olofsson, vice ordförande i hembygdföreningen.

– 1993 tog stormen vingarna och för 25 år sen slog blixten ned i möllan. Då glödde det i stubben, säger Tony och pekar på det fundament som möllan är placerat på. Det är ett gammalt träd kring vilket byggnaden roterar i vindens riktning. Därav namnet stubbamölla.

– Började han svaja? Det är trä, det ska röra på sig, säger Tony till en besökande familj som sjösjukt letar sig ner från möllans övre våningar. Därinne luktar det tjära och gammal ek. När vingarna testkörs imponeras man av hantverket, ett försvunnet samhälles livsviktiga uppfinning som fortfarande fungerar.

David Ekberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons