Annons

Nya vingar blir lyft för gammal mölla

Efter tre år och mängder av ideella arbetstimmar kunde de nya vingarna fästas på möllan i Kyrkoköpinge. "Jag får faktiskt en tår i ögat", säger mölleföreningens ordförande Christine Johannesson.
Trelleborg • Publicerad 6 maj 2012
På söndagen var det nästan vindstilla. Något som var en förutsättning för de nya vingarna skulle monteras upp på Möllan i Kyrkoköpinge.
På söndagen var det nästan vindstilla. Något som var en förutsättning för de nya vingarna skulle monteras upp på Möllan i Kyrkoköpinge.Foto: 

Med hjälp av en gul mobilkran arbetar medlemmar i Kyrkoköpinge mölleförening med att få vingarna på plats. Arbetet sker långsamt och noggrant. Vingarna har en bredd mellan spetsarna på 18 meter och ska fästas 13 meter ovanför marken. De är tillverkade i lärkträ och insmorda med tjära.

– Hela arbetet har tagit tre år. Vi hade de gamla vingarna som mall och har gjort de nya efter dem. Han som ledde arbetet, och alla andra, har fått lära sig efter hand. Allt har skett helt ideellt, säger Christine Johannesson.

Annons

De gamla vingarna plockade ned 1999. De var då angripna av röta.

– Men de här kommer att hålla i många år framöver, säger Christine Johannesson.

Allmänheten kommer att bjudas in till att beskåda vingarna och byggnaden första söndagen i juli. Då firas möllans dag.

– Det ska väldigt trevligt. Då ska vi självklart också fira de nya vingarna på något lämpligt sätt, säger Christine Johannesson.

Kyrkoköpinge mölla byggdes 1873. Den skänktes till mölleföreningen 1983.

Louise Löfgren
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons