Annons

Nya vanor för både barn och byggare

Arbetet med att renovera förskolan i Alstad är i full gång. Både barn och byggarbetare får lära sig nya rutiner för att arbetet ska flyta.
Trelleborg • Publicerad 10 september 2013
Jenny Hitching tror att resultatet blir jättebra när ombyggnaden väl är klar.
Jenny Hitching tror att resultatet blir jättebra när ombyggnaden väl är klar.Foto: Foto: Tomas Nyberg
Irene Nilsson, rektor och förskolechef tillsammans med Per-Arne Bergkvist, processledare, i avdelningen Smultrons lokaler där ombyggnaden pågår för fullt.
Irene Nilsson, rektor och förskolechef tillsammans med Per-Arne Bergkvist, processledare, i avdelningen Smultrons lokaler där ombyggnaden pågår för fullt.Foto: Foto: Tomas Nyberg
Förskolan i Alstad har fått låna en lokal av Alstadhemmet under ombyggnadstiden.
Förskolan i Alstad har fått låna en lokal av Alstadhemmet under ombyggnadstiden.Foto: Foto: Tomas Nyberg

- Jag får säga att byggnadsarbetarna är väldigt duktiga på att förutse vad som kan vara farligt för barnen och ser till att inget kan hända, säger Irene Nilsson, rektor och förskolechef. Personalen gör också ett jättebra jobb, trots stöket.

Det är klart att det blir en del problem när verksamheten på förskolan ska fungera som tidigare även under ombyggnadstiden. Logistik med ut- och ingångar för barn och personal, mathämtning och annat måste planeras noga.

Annons

- Vi har fått låna en jättefin lokal av Alstadhemmet under ombyggnadstiden, som gör att vi inte behöver tränga ihop barnen på de avdelningar där byggarbetet inte pågår, säger Irene Nilsson. Det är vi oerhört tacksamma för.

Jenny Hitching har arbetat inom Trelleborgs kommun i tio år och på förskolan i Alstad i ett år.

- Det är klart att det blir stökigt just nu. Men man ser slutet på ombyggnaden och det blir fint i slutändan, säger hon.

Förskolan i Alstad har tre avdelningar, varav två, Smultron och Björnbär, byggs om. Den tredje avdelningen, Körbärsdalen, berörs inte.

- Det fanns ett stort behov av en renovering i Alstad, säger Per-Arne Bergkvist, processledare för förskolan i kommunen.

Bland annat var de gamla mottagningsköken utdömda. Meningen är att ombyggnaden ska vara klar mot slutet av höstterminen.

- Exakt när går inte att säga, menar Per-Arne Bergkvist.

Den första etappen av ombyggnaden omfattar avdelningen Smultron. Enligt planerna ska den delen vara färdig under första veckan i oktober.

- På Smultron ska det bli ett mottagningskök och meningen är att alla barnen på Smultron och Björnbär ska äta här när hela ombyggnaden är klar, berättar Irene Nilsson.

Förskolan hade hoppats att även få ett uterum i samband med ombyggnaden, men den frågan hänger i luften, sedan Trafikverket överklagat bygglovet. Orsaken till överklagandet är att Trafikverket menar att uterummet skulle utsättas för buller från väg 101 som går strax utanför förskolan.

- Vi vet ännu inte hur det blir med den frågan, säger Irene Nilsson.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons