Annons

Nya Trelleborgen blir sen

Den stora restaureringen av området kring Trelleborgen blir inte klar till invigningen den 17-20 maj.
Trelleborg • Publicerad 21 februari 2007

Upphandlingen på arbetena med utemiljön har dragit ut på tiden.

– Det visade sig bli dyrare än vi hade trott och därför fick vi förhandla. Det var den förhandlingen som drog ut på tiden, säger borgfrun Ylva Kristina Bengtsson och avslöjar att det är Peab som fått uppdraget.

Annons

I budgeten för restaureringen av utemiljön kring Trelleborgen finns fem miljoner kronor, som sköts till av kommunstyrelsen efter stor debatt i höstas.

I restaureringen ingår bland annat att göra en större damm, att förbättra infarten till entréhuset och att göra nya planteringar. När anbuden kom in visade det sig att det hela skulle bli betydligt dyrare än väntat, vilket gjorde att kommunen tvingades göra en del justeringar av det ursprungliga förslaget.

En stor kostnadspost som kunde reduceras är utbyggnaden av dammen. Dammen ska efter utbyggnaden bli mycket större än i dag och sträcka sig från palissaden i öster ända fram till entréhuset.

Formen på dammen har nu ändrats så att den blir rakare än i ritningsförslaget. Dessutom kommer kanten på dammen att byggas på ett mindre kostnadskrävande sätt än vad tanken var från början.

Till invigningen kommer dammen och en ny infart till entréhuset att stå färdiga.

Uppfräschningen av utemiljön, med bland annat träd- och gräsplanteringar, blir dock inte klar till invigningen. Men det gör inte så mycket, tycker Ylva Kristina Bengtsson. – Även om vi hade hållit tidsplanen är det tveksamt om vi börjat plantera redan nu. Det kommer att vara mycket aktiviteter här under våren och sommaren och då är det inte så bra med nyplanterat gräs. Det är bättre att det får växa till sig till nästa år, säger Ylva Kristina Bengtsson.

Kulturchefen Jörgen Flink är inte heller särskilt nedslagen över att området inte är helt färdigt till den 17 maj.

– Det mesta kommer ändå att vara klart och det är det viktigaste. Det blir en fin invigning i alla fall, säger han.

Till invigningen är också entréhuset helt klart sedan ett par månader tillbaka. Även bygget av huset har drabbats av försening, detta på grund av det dåliga vädret.

– Regnet har varit en stor bov i dramat. Det kom rejäla skyfall innan taket hade kommit på plats, säger Ylva Kristina Bengtsson.

Annons

Entréhuset kommer att stå klart den 31 mars och invigs 17-20 maj.

Andreas Mårtensson

0410-545 34

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons