Nya taxor för bygglov dröjer till hösten

Den andra maj träder en ny lag i kraft som gör att avgifterna för bygglov kommer att skjuta i höjden runt om i landet. Men i Trelleborg ligger taxorna kvar på samma nivå fram till hösten.
Trelleborg • Publicerad 30 april 2011
Kommunen har inte hunnit utbilda personalen i den nya plan- och bygglagen. Därför dröjer det till hösten innan taxorna för bygglov höjs.
Kommunen har inte hunnit utbilda personalen i den nya plan- och bygglagen. Därför dröjer det till hösten innan taxorna för bygglov höjs.Foto: Claes Nyberg

Det är en ny plan- och bygglag som blir verklighet den andre maj i år. Lagen ställer större krav på bygglovshandläggarnas kunskaper och därför måste personalen vidareutbildas.

Kostnaden för utbildningarna gör att kommunerna i sin tur tvingas höja bygglovstaxorna. Men i Trelleborg dröjer det till hösten innan höjningen träder i kraft.

– Vi har helt enkelt inte hunnit bli klara med utbildningar och ett förslag för hur taxorna mycket ska höjas. Det beror delvis på att vi fått en ny stadsbyggnadschef och han har haft mycket att sätta sig in i. Därför har vi kvar de gama taxorna fram till hösten, säger Patrik Holmberg (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Hur löser ni finansieringen fram tills att taxorna höjs?

– Då får vi finansiera det genom skattepengar. Därför är vi angelägna om att detta blir klart så snart som möjligt, säger Patrik Holmberg.

Det är kommunfullmäktige som fattar det avgörande beslutet. Ärendet kommer troligtvis att behandlas på fullmäktiges möte i juni.

Louise Löfgren
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.