Annons

Nya tag för taggat byalag

Sittandes i trappor, på solstolar och ståendes. Det var trångt när Böste återupptog sitt byalag.
Trelleborg • Publicerad 5 juli 2011
Mycket bybor hade hittat till den gamla skolan i Böste på lördagseftermiddagen när sommargäster och åretruntboende tillsammans startade upp sitt byalag på nytt.
Mycket bybor hade hittat till den gamla skolan i Böste på lördagseftermiddagen när sommargäster och åretruntboende tillsammans startade upp sitt byalag på nytt.Foto: Claes Nyberg

Det var fullt hus i den gamla skolan i Böste när ett 40-tal av byns invånare hade samlats för att utse styrelsen i sitt nystartade byalag på lördagseftermiddagen. Helena Dahlsjö är en av initiativtagarna bakom att sätt igång byalaget som vilat i några år.

– Vi hade ett informellt möte vid nyår och då märkte vi att intresset var stort, säger hon.

Annons

Byalaget har återskapats för att byns invånare ska lära känna varandra bättre. Dessutom vill man bevara den gamla fiskebyns historiska bebyggelser och charm.

– Böste är ett av de äldsta fiskelägena på sydkusten. Vi har tidigare haft ett bra samarbete med kommunen, men vi upplever att man inte är lika noga med att bevara miljön längre, säger hon.

Tidigare i våras bildades en valberedning och på lördagen utsågs ett byaråd där Roland Wihlborg valdes till ålderman. Också han är nöjd med byns engagemang och ser ett behov av ett sådant arbete.

– Det har uppkommit en del bebyggelse norr om väg nio som vi inte tycker passar in i bevarandet av Böstes kulturhistoriska arv. Vi vill också försöka få till stånd ett bra samarbete med kommunens byggnadsnämnd eftersom vi tror det är av stort intresse för Trelleborgs kommun att ha en så fantastisk miljö inom kommungränsen, säger Roland Wihlborg.

Louise Löfgren
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons