Nya styret blev mycket dyrare

Trelleborgs nya politiska styre blev inte billigare som kommunens arvodesberedning trodde för ett år sedan. Men det blev heller inte 20 procent dyrare som Trelleborgs Allehanda förutspådde vid samma tid. Det blev drygt 32 procent dyrare.
Trelleborg • Publicerad 4 februari 2008
Mötena har blivit mycket längre och dyrare i Trelleborgs kommun. I november tvingades kommunfullmäktige att fortsätta ett ajournerat möte på lördagen. Arkivbild: Claes Nyberg
Mötena har blivit mycket längre och dyrare i Trelleborgs kommun. I november tvingades kommunfullmäktige att fortsätta ett ajournerat möte på lördagen. Arkivbild: Claes NybergFoto: 

Siffrorna för kostnaderna för det politiska arbetet i Trelleborgs kommun för 2007 är nu klara. De visar att kostnaderna skenat iväg och blivit ungefär 1,65 miljoner kronor högre än under 2006.

Under 2006 låg kostnaderna för arvoden till politikerna i Trelleborgs kommun på 5,1 miljoner kronor. Under 2007 blev kostnaden 6,75 miljoner kronor.

Då har ändå valnämnden minskat sina kostnader med hela 99 procent, eftersom man nästan inte hade någon verksamhet under 2007, men jobbade intensivt med valet 2006.

Den största ökningen av kostnaderna står kommunfullmäktige för. Där har kostnaderna ökat med 80 procent, från cirka 581 000 kronor till nästan 1,05 miljoner kronor.

- Det är där de största kostnaderna för utbildning ligger, säger Birger Lindgren (spi), ordförande i arvodesberedningen, som tog fram förslaget till nya arvoden efter valet 2006.

När det nya förslaget presenterades menade Birger Lindgren att kostnaden inte skulle öka. Han trodde då till och med att de skulle minska.

- Men då hade vi räknat med att mötena inte skulle bli längre än tidigare. Men det har de blivit, säger han.

Arvodessystemet förändrades till detta år så att de fasta arvoden minskade medan politikerna får mer betalt ju längre mötena är.

Birger Lindgren menar att förklaringen till att mötena blivit så pass mycket längre under detta år är den komplicerade parlamentariska situationen i Trelleborg, där det dels är en allians med sex partier som styr, dels ett kommunfullmäktige utan klar majoritet.

- Det leder till längre möten och mer debatt, säger han. Ett kommunfullmäktigemöte fick vi ju till med ajournera och fortsätta på lördagen efteråt, säger han.

Birger Lindgren tror dock att 2008 blir ett billigare år.

- Vi kommer inte att ha så mycket utbildning. Och de nyvalda politikerna har hunnit bli varma i kläderna. Så om inte något oförutsett händer så tror jag att 2008 blir billigare än 2007, säger han.

Av de olika nämnderna är det miljönämnden som står för den högsta ökningen av kostnaderna för fasta arvoden och möten under året. I miljönämnden har kostnaderna blivit 75 procent högre under 2007 jämfört med 2006.

Fastighetsnämnden (plus 58 procent), kulturnämnden (plus 55 procent) och tekniska nämnden (plus 56 procent) är tre andra nämnder där kostnaderna för möten och årsarvoden skenat iväg.

De tunga nämnderna som beslutar om stor verksamheter som skola, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, vård- och omsorgsnämnden och individ- och familjenämnden visar däremot upp en betydligt mer blygsam ökning av kostnaderna. Alla de nämnderna hamnar på ökningar av arvodeskostnaderna på mellan 12 och 19 procent.

Byggnadsnämnden, fritidsnämnden, räddningsnämnden och kommunstyrelsen hamnar i ett mellanskikt där ökningen av kostnaderna hamnar på ungefär samma nivå som för kommunen som helhet, mellan 26 och 35 procent.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse. bryggare

@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.