Annons

Nya stormarknader hotar livsmedelshandeln

AG:s och Konsums stormarknadsplaner kommer att innebära stora påfrestningar för Trelleborgs livsmedelshandlare, och butiker kommer att tvingas lägga ner.
Trelleborg • Publicerad 3 maj 2002

Det visar en konsultrapport, som tittat närmare på i första hand Konsums planer på att bygga nytt vid Ståstorp, norr om Hedvägens östra del, i andra hand AG:s nya butik i andra änden av staden. Konsultrapporten räknar med att en Konsumbutik på öster, med försäljningsyta på 3000 kvm, skulle kunna sälja för 150-160 miljoner kronor om året. Ju närmare idag existerande butiker ligger, desto mer kännbart kan deras försäljningsbortfall bli. Åtminstone en butik i närområdet kommer att gå omkull, beräknar konsulterna. Ett tapp på uppemot 20 procent skulle kunna drabba butiker på väster och i nordväst. I innerstaden och östra Östervång skulle butikerna tappa 10-15 procent, i Mellanköpinge och på Öster 10-12 procent. Konsulterna noterar dock att en nyetablering i området sällan är orsak till att en butik läggs ned, men den kan bli den utlösande faktorn. Grannkommunerna bedömer man inte kommer att påverkas nämnvärt. Däremot tror man att konsumenternas "köptrohet" gentemot hemstaden ökar med nya Konsum. Man tror att omkring 40 miljoner kronor som varje år spenderas i andra kommuner i stället skulle stanna i Trelleborg. Vad gäller sällanköpshandeln ser bilden ljus ut, menar konsulterna. Tappet hos handeln i stadskärnan beräknas bara bli en till tre procent, och några nedläggningsrisker syns inte. Trelleborgs kommunstyrelse antog i torsdags en ny detaljplan för Ståstorp, som innebär att man nu kan upplåta mark för detaljhandel. - Det är ett intressant affärsläge, och mark som är bra att kunna erbjuda. Om det sedan blir byggt ett varuhus, och när, det är något helt annat, kommenterar kommunalrådet Egil Ahl (s). Ahl tror inte på någon utarmning av centrumhandeln - tvärtom: - Trelleborgarna söker sig iväg från staden om vi inte har ett intressant utbud här. Maxi drog ju folk hit ner, och får vi ytterligare butiker lär det dra ännu mer. Det kan leda till att fackhandeln i Trelleborg blir mer intressant för folk från andra kommuner. Handelsklubbens ordförande Gert Rosenqvist ogillar planerna: - Egentligen är den här konsultrapporten inte mycket att bygga ett beslutsfattande på eftersom den enbart talar om Konsums påverkan på centrum. Till den ska läggas effekterna av de andra etableringarna också. - Gör man inget i centrum försvinner ett stor antal butiker. Och med dem en hel del av det övriga folklivet, säger Gert Rosenkvist övertygat. Enda räddningen för centrumhandeln vore enligt Handelsklubbens ordförande en förbättrad marknadsföring, i kombination med miljömässiga insatser av kommunen.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons