Annons

Nya snöröjningsregler väcker kritik

Numer måste alla boende på kommunala gator skotta utanför sina hus. Men om kommunen lägger upp stora snövallar intill fastigheten slipper man ta bort dem.
Trelleborg • Publicerad 11 december 2013
Foto: Bertil EnevÃg Ericson / TT

- Varför ska vi skotta utanför huset när det är ni som skyfflar upp snö där?

Det frågar sig två Smygehamnsbor efter att ha fått ett utskick från gatuavdelningen på Trelleborgs kommun. Genom det har de fått reda på att de ska hålla utrymmet utanför sina hus snö- och isfria. Reglerna har ändrats och detta är första vintern därefter.

Annons

- Förut hade vi uppdelningen med a- och b-gator. Fastigheter som ligger längs med a-gatorna var då skyldiga att skotta 1,5 meter utanför huset. På b-gatorna behövdes inte detta. Nu är det nya regler som säger att samma sak ska gälla för alla kommunala vägar. A- och b-gator finns alltså inte längre, säger Greger Persson, gatutekniker.

De boende i Smygehamn vänder sig emot att de måste skyffla undan den snö som snöplogarna lägger upp utanför deras hus. Det stämmer dock inte riktigt att man måste göra det.

- Om snöplogarna lägger upp vallar som tar mer än 75 centimeter, alltså hälften, av utrymmet man ska skotta så befrias man från detta. Men är det mindre ska man göra det. Man behöver inte gå ut med måttstocken och mäta utan får prova sig fram. Vi har ett testår nu med dessa regler och får se hur det går.

Varför måste trelleborgarna vara med och skotta överhuvudtaget på vägarna?

- Vi har inte råd att hålla snö- och isfritt överallt. Vi är i behov av hjälp från trelleborgarna.

Men alla fastighetsägare behöver inte skotta.

- Det kan vara bra att veta att det bara är kommunen som kan ställa dessa krav. Staten kan inte göra det. Riksväg 9 och Bryggaregatan är statliga gator och de som bor där behöver inte skotta, säger Greger Persson.

LÄS MER:

I onsdagens pappers- och e-tidning kan du läsa mer om kritiken mot kommunen som kom in efter helgens snö. Där kan du också läsa sex insändare om snöröjningen, och gatuchefens svar. E-tidningen hittar du här: http://eta.trelleborgsallehanda.se

Louise Löfgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons