Annons

Nya satsningar i skolan strukna

Bildningsnämnden begärde 40 miljoner extra i 2013 års budget men kommer troligen bara att få nio.
Trelleborg • Publicerad 30 maj 2012
Lars Mikkelä.
Lars Mikkelä.Foto: Tomas Nyberg

– Vi når kanske inte alla målen 2013, säger ordförande Lars Mikkelä (M).

Lars Mikkelä är inte bara ordförande i bildningsnämnden, han var även en av fyra politiker som på måndagen presenterade femklöverns förslag till budget 2013. I den var nästan alla bildningsnämndens föreslagna satsningar strukna. Det blir till exempel inga miljoner till att höja lärarnas kompetens, ingen ökad undervisning i matematik och inga pengar till nyanställningar i kommunens fritidshem.

Annons

Och av den föreslagna satsningen på 21 miljoner för att öka personaltätheten i förskolan, och för att ge mer resurser till elever med särskilt stöd, blev det inte ens hälften. Bildningsnämnden får nöja sig med nio miljoner.

– Det finns många angelägna verksamheter och vi kan bara konstatera att det inte finns resurser att tillgodose allt. Vi får göra det bästa utifrån det vi får, säger Lars Mikkelä.

Bildningsnämnden har satt upp höga mål, bland annat vad gäller lärarnas kompetens. Den målsättningen har man inte reviderat, menar Lars Mikkelä.

– Vi kommer att fortsätta jobba hårt med den budget vi får, men vi når kanske inte alla målen 2013.

Sofie Paxer, ordförande i Lärarförbundet, tycker att budgeten innehåller alldeles för få satsningar. Bland annat innehåller den ingen särskild satsning på lärarnas löner eller på att öka lärarnas möjligheter att göra karriär.

– Jag är oerhört besviken. Att sätta upp höga mål är väl bra, men sen tillför man inte alls de resurser på lärare och elever som man sagt. I diskussionerna som vi haft med politiker så säger man att man är insatt i skolans problematik, och ändå gör man inte de prioriteringar som krävs, säger hon.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons