Annons

Nya rutiner efter JO-anmälan

Nu ska servicen till allmänhet och media rörande inkommande handlingar till Trelleborgs kommun bli bättre.
Efter att Trelleborgs Allehanda anmält kommunen till Justitieombudsmannen, JO, har nya rutiner införts.
Trelleborg • Publicerad 12 oktober 2010

I svaret till JO berättar kommundirektören Christer Fredriksson att särskilda utbildningsdagar rörande offentlighetsprincipen ska anordnas, att nyanställda ska introduceras i regelverket och att rutinerna kring hanteringen av handlingar ska skärpas.

– Offentlighetsprincipen är bland det viktigaste i en kommunal och offentlig organisation, så vi får se till att vi har en bra systematik för det, säger Christer Fredriksson.

Annons

TA anmälde kommunen efter att tidningen upptäckt flera brister i hanteringen av allmänna handlingar på fastighetsförvaltningen. Handlingar diariefördes inte eller försvann helt och hållet. Bland annat kunde fastighetschefen Krister Clerselius inte plocka fram inkomna anbud på en upphandling av fastighetsmäklartjänster när tidningen begärde ut dem.

– I det fallet tror jag att det berodde på att Krister Clerselius kom från det privata näringslivet och inte hade den erfarenheten, säger Christer Fredriksson.

Efter avslöjandet har fastighetsförvaltningen haft en utbildningsdag i offentlighetsprincipen, och flera förvaltningar kommer att följa efter.

– vi ska också införa ett nytt diariehanteringssystem för att göra diariet mer transparent, säger Christer Fredriksson.

Anna Thulin
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons