Annons

Nya renhållningschefen: Soptaxan måste höjas

Matts Karlsson ser till att trelleborgarnas skräp försvinner. Sedan ett halvår tillbaka är han kommunens avfalls- och återvinningschef. I framtiden väntar nedgrävda sopkärl och höjning av taxan.
Trelleborg • Publicerad 10 oktober 2018
Matts Karlsson är kommunens nya renhållningschef och håller till på Sjöviksvägen, tillsammans med sina totalt tolv renhållningsfordon.
Matts Karlsson är kommunens nya renhållningschef och håller till på Sjöviksvägen, tillsammans med sina totalt tolv renhållningsfordon.Foto: Tomas Nyberg

Få saker verkar engagera kommuninvånare som hur deras sopor tas om hand.

– Vi hade ett tag en vikarie som körde en runda baklänges. Då ringde boende och undrade vad som stod på. De hade märkt att avfallsbilen kom till dem vid en annan tid. Jag blir fascinerad av att intresset är så stort för vårt arbete, säger Matts Karlsson.

Annons

Han är Trelleborgs kommuns nye avfalls- och återvinningschef sedan ett halvår tillbaka. Varje morgon åker han från Gärsnäs på Österlen och tar sig från kust till kust innan han är framme vid Sjöviksvägen. Han har en bakgrund inom lantbruk och har arbetat som rådgivare. Miljöintresset växte och han tog sedan jobb inom ett recyclingföretag. Men när en tjänst inom renhållning i Trelleborg blev ledig ville han söka sig vidare. Och så blev det.

När han kom till renhållningsavdelningen hade en stor omställning redan börjat och var nästan avslutad. I dag har de flesta kommuninvånarna sopkärl med fyra fack där de kan sortera sina sopor.

– Det fungerar bra, men inte för alla hushåll. Hyreshus och bostadsrätter har svårt med denna modell, de måste ha ett kärl för varje avfallsslag, i stället för fyrfack i ett kärl. Så till dem kör vi med de gamla bilarna, säger han.

Men det kan bli förnyelse för flerfamiljshus också. Det finns i dag ett system för nedgrävda sopbehållare som är lättare att tömma än dagens kärl. Diskussioner förs med Trelleborgshem om att installera dem, till exempel på Fagerängen. Vinsterna är flera, menar Matts Karlsson.

– Man får bort ohyra och lukt, soporna är under mark och värms aldrig upp. Dessutom har det varit flera incidenter med bränder bland miljöhus som man därmed också undviker. Att gräva ner är både praktiskt och säkert, säger han.

Det nya fyrfackssystemet har kritiserats av en hel del trelleborgare. Att tömningen sker för sällan är ett vanligt klagomål.

– Många fick fluglarver i början. Men nu har nog många lärt sig det nya systemet och vant sig vid det, säger Matts Karlsson.

Ett annat problem är trånga gator i byarna. Bland annat i Böste hade de nya stora renhållningsbilarna svårt att ta sig fram.

– Vi har fått använda oss av olika lösningar och varit lite kreativa där. I vissa fall har vi fått köra med de gamla, mindre bilarna, för att klara det.

Nu är den stora förändringen klar och trelleborgarna kan få landa i det nya. Matts Karlsson tycker att trelleborgarna är bra på att sopsortera och miljöintresset är högt.

Annons

Men en lite otrevligare förändring väntar runt hörnet – soptaxan.

– Vi har nog Skånes lägsta taxa i dag. Men vi måste täcka alla kostnader själva, vi kan inte gå till kommunen och be om mer pengar. Jag tror att vi måste höja taxan i framtiden. För 2019 behövs ingen förändring. Men 2020 kan vi nog räkna med en höjning är jag rädd, säger han.

Sofia Bergström NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons