Nya regler på väg för nyårsraketerna

– Kan vi göra något för att det ska bli lite bättre med allt skjutande med raketer så ska vi göra det, säger Patrik Holmberg, ordförande i räddningsnämnden (c). Vi väntar ofta för länge, nu vill vi vara ute i tid.
Trelleborg • Publicerad 17 februari 2008
Nyårsfirande med raketer i något så när ordnade former, kan bli framtiden i Trelleborg. En arbetsgrupp ska se över reglerna och komma med förslag. Bild: Scanpix
Nyårsfirande med raketer i något så när ordnade former, kan bli framtiden i Trelleborg. En arbetsgrupp ska se över reglerna och komma med förslag. Bild: ScanpixFoto: 

Kommunstyrelsen har antagit Patrik Holmbergs förslag om att tillsätta en grupp som ska ta fram ett förslag om hur raketförsäljning och raketskjutning kring nyår ska kunna hanteras bättre.

- Jag har hört att ett förslag ska vara på väg där tillståndsgivningen ska föras över från polisen till kommunen, säger han. Jag vill att gruppen tar fram riktlinjer.

För Patrik Holmberg handlar det inte så mycket om själva skjutandet på nyårsafton utan om att barn, trots åldersgräns, får tillgång till raketer och att det skjuts i flera månader kring jul och nyår.

- De flesta accepterar skjutandet på nyårsafton, säger han. Jag skjuter själv. Men jag stod bakom en mamma när jag skulle köpa raketer. Hennes 13-14-åring pekade ut vad han ville ha och säljaren nekade dem inte att köpa.

Han hoppas att arbetsgruppens rapport ska vara klar före sommaren så att ett förslag kan behandlas under hösten.

- Det är ett vansinnigt tramseri med allt skjutande utanför nyår, säger Patrik Holmberg.

Christer Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.