Annons

Nya regler kan gynna ridsporten i Trelleborg

Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen står det nu klart att även dyrare sporter som golf, ridning, segling och utförsåkning ska omfattas av friskvårdsbidraget.
– Vi är glada att vi har fått det här erkännandet, säger Gunilla Jönsson på Trelleborgs ryttarförening.
Trelleborg • Publicerad 27 januari 2018 • Uppdaterad 31 januari 2018
Gunilla Jönsson tror att friskvårdsbidraget kan möjliggöra för henne att rida oftare.
Gunilla Jönsson tror att friskvårdsbidraget kan möjliggöra för henne att rida oftare.Foto: Tomas Nyberg

Tidigare har dessa sporter inte ingått, då de inte klassats som enklare form av motion. Bland annat då det kräver dyrare utrustning. Liftkort, ridskola, segelkurs och avgift på golfbana ingår nu, men exempelvis hyra eller köp av utrustning gör det inte. Dessutom måste man få klartecken från arbetsgivaren.

Gunilla Jönsson är 59 år, och har nu ridit i 25 år. Hon började som 34-åring, samtidigt som äldste sonen.

Annons

– Jag hade aldrig ridit som barn. Så det är aldrig för sent att börja rida, säger hon.

Sedan fem år tillbaka sitter hon i Trelleborgs ryttarförenings styrelse. Och varje onsdag åker hon till Vellinge för att gå i ridskola, då det i dagsläget inte finns någon vuxenridning i Trelleborg.

– Men det kanske det blir ändring på nu. I och med friskvårdsbidraget kanske efterfrågan ökar ytterligare, säger hon.

Hon tror att folk som ridit tidigare, men inte gör det längre, kanske tar upp ridningen igen. Eller att de som i dag går till gymmet på grund av avdraget, men inte gillar det, börjar rida istället.

– Och jag som redan rider en gång i veckan, kanske börjar rida en gång till, säger hon.

Efter ridpassen i Vellinge träffas ryttarna och fikar tillsammans. I onsdags pratades det en hel del om de nya reglerna.

– Alla har tyckt att vi har lika stor rättighet till friskvårdsbidrag som andra. Så alla tycker att det här är jättepositivt. Nu blir det erkänt att vi också är en sport man ska gynna.

Hon säger att det är viktigt att tänka på att ridsport är stort och kanske den enda sport där män och kvinnor tävlar på lika villkor.

– Samtidigt får man inte glömma att det är upp till arbetsgivarna hur friskvårdsbidraget ska användas. Men jag ska ta upp det här på mitt jobb, säger hon.

På Gunilla Jönssons jobb pratas det redan en hel del om de nya reglerna; hon jobbar i golfbranschen.

– Det är positivt för alla sporterna som nu blir erkända. Det är tufft att rida och spela golf. När man har ridit är man svettig och det känns i musklerna dagen efter. Men det finns en bild av att det här skulle vara överklassporter. Man var velat få bort den stämpeln. Det kan vi nog få nu, när vi kommer in i samma klass som andra sporter, säger Gunilla Jönsson.

Rasmus ThedinSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons