Annons

Nya regler för jakt på hjort

Skyddet av kronhjorten bör förstärkas. Länsstyrelsen inrättar därför två nya områden i sydskåne där jakten är begränsad.
Trelleborg • Publicerad 29 juli 2005

Skånes landskapsdjur kronhjorten för en tynande tillvaro i södra Skåne. Därför vill länsstyrelsen stärka stammen med två nya kronhjortsområden, Tomelilla och sydkusten, och på det viset lätta på det tunga jakttrycket som varit.

I Sydkustens område ingår förutom församlingar i Skurups och Ystads kommuner, också Grönby, Källstorp, Anderslöv, Fru Alstad och Västra Alstads församlingar i Trelleborgs kommun. Området sträcker sig från Alstad i väster till Abbekås.

Annons

Innan områdena upprättades rådde oreglerad jakt under den allmänna jakttiden. Nu kommer jakten regleras med licenser.

Kronhjorten förökar sig i långsam takt och har låg produktion, långsam spridning och sen mognad hos handjuren vilket gör de känsliga för oreglerad jakt enligt länsstyrelsen. Kronhjorten är också rödlistad, vilket betyder att den kräver särskild tillsyn för att inte utrotas. Särskilt utsatt är de stora gamla handjuren.

– Det är ju troféjakt det handlar om och de gamla handjuren är viktiga för att bygga upp en kvalitativ stam, säger Anders Larsson på länsstyrelsen miljöavdelning.

Dessutom vill man försöka hålla djuren inom områdena för att de inte ska söka sig ut mot vägarna och utgöra en trafikfara.

För att få licens krävs att man äger mark på över 200 hektar. Men det får inte enbart vara åkermark. Det måste finnas utrymme för kronhjortarna att leva dolda i naturen.

– Men det är faktiskt färre som sökt licens än vad vi trott att det skulle vara, säger Anders Larsson.

Kristofer Naess

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons