Nya regler för Gislöv och Skåres hamnar

Nu får fiskarena gå in i Gislöv eller Skåre även om de fångat mer än 750 kilo torsk.
Trelleborg • Publicerad 26 januari 2007
Eva-Lena Olsson, fiskare, är nöjd med att hon och maken Ingemund nu kan gå in till Gislöv även med storfångster av torsk. Bild:Tomas Nyberg
Eva-Lena Olsson, fiskare, är nöjd med att hon och maken Ingemund nu kan gå in till Gislöv även med storfångster av torsk. Bild:Tomas NybergFoto: 

Det framgår av ett utskick från Fiskeriverket om ändrade föreskrifter.

– Det är bra, både för oss och för gästfiskare, säger Eva-Lena Olsson, fiskare i Gislövs hamn.

Tidigare var det bara Trelleborg som fiskarena kunde gå in i Trelleborgs kommun. Godkända hamnar för storfångster var även Abbekås och Ystad på Sydkusten.

– Men det kostar oss avgifter att gå in till Trelleborg, säger Eva-Lena Olsson. Så det här är ett bra beslut av Fiskeriverket.

Förutom Gislöv och Skåre blir även Botaldvik på Gotland, Borgholm, Sandvik och Byxelkrok i Kalmar län, Kåseberga, Skanör, Klagshamn, Råå, Viken, Höganäs och Mölle i Skåne så kallade 750-kiloshamnar i och med Fiskeriverkets nya föreskrift.

Förutom de fiskare som har Gislöv som hemmahamn är det många fiskare från andra hamnar som går in till Gislöv, bland annat från Gotland.

– Om de förändringar som kommunen sagt att de ska göra genomförs här i Gislöv så kan det här bli en riktig storhamn på Sydkusten, tror Eva-Lena Olsson.

En föreskrift som Eva-Lena Olsson, hennes man Ingemund och hennes kollegor tycker kan vara rent farlig är bestämmelsen att man ska ringa och anmäla att man har 300 kilo fångst av torsk eller mer minst två timmar innan man går in till hamnen.

– Det är ju bestämmelser som är gjorda för stora båtar, inte för oss med småbåtar. Tänk om det börjar blåsa upp rejält och vi är tvingade att ligga och vänta ute till havs i stället för att gå in i hamnen bara för att vi fått en bra fångst, säger hon.

Rent allmänt menar Eva-Lena Olsson att fisket nu går ganska mycket upp och ner.

– Ibland är det bra, ibland sämre, säger hon. Men vi som fiskar här gynnas av bestämmelserna för Öresund som gör att det inte fiskas ut där innan torsken kommer hit till våra farvatten.

Rent allmänt tycker Eva-Lena Olsson att det är mycket regler att hålla reda på.

– Men jag försöker att sätta mig in i dem direkt när det kommer nya bestämmelser. Ibland har jag påpekat att de svenska reglerna inte stämmer med EU: s och då har de fått ge med sig, säger hon.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.