Annons

Nya problem med Albakor

(UPPDATERAD 14.07)Bärgarna av det ryska fiskefartyget Albakor möter problem. Fartyget står fortfarande på Kullagrundet trots flera bärgningsförsök.
Trelleborg • Publicerad 31 mars 2002

Albakor ser ut att trivas där hon står på Kullagrundet. På Påskaftonen lyftes hennes förparti upp av lyftkranen Samson och samtidigt kopplades lyftpontonen Breiflabb till akterpartiet och lyfte upp aktern två meter. Men trots det lyckades bärgarna inte få Albakor av grundet. På kvällen försökte två bogserbåtar dra fartyget av grundet, men den åtgärden innebar endast att Albakor vred sig en liten bit. På påskdagen upptäcktes än mer vatten i ett av fartygets utrymmen. Det vattnet ska nu länspumpas innan ytterligare bärgningsförsök kan komma i fråga. - Det är omöjligt att säga när bärgningen blir av, säger Mats Andersson,överinspektör på Sjöfartsverket. Lyftkranen som är på plats kan visserligen ta 900 ton, men den riskerar att gå till botten själv redan vid 350 ton. Det kan behövas ytterligare en lyftkran för att få loss henne. Dykare ska också gå ner under dagen för att undersöka om nya skador har uppkommit på skrovet. När Albakor väl kommit av grundet ska hon transporteras till Ystad för reparationsarbeten.

Bodhi Bjerregaard bodhi@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons