Annons

Nya planer på konstgräs i byarna

Småklubbarna på landsbygden får tillgång till konstgräs, men måste samsas om färre idrottsplatser. Det blir verklighet inom fyra år om alliansgruppen i fritidsnämnden får som den vill. Men Socialdemokraterna är tveksamma.
Trelleborg • Publicerad 6 maj 2010
Gislövs IP: Ny konstgräsplan finns inte med i investeringsplanen för 2011-2013 men planen är att det ska bli så. Klubben äger själv idrottsplatsen. Gislöv IF ska spela här, samt eventuellt Klagstorps IF och/eller Gylle AIF.Foto: 
Snarringe IP: Ny konstgräsplan 2012. Kostnad för kommunen 4 500 000 kronor. Markfrågan är fortfarande inte löst. Skegrie BK ska spela här.Foto: 
Smygehamns IP: Ny konstgräsplan 2011. Kostnad för kommunen 3 000 000 kronor, bidrag från Sparbanken Finn och klubbens egna medel (ex Andreas Isaksson-pengar) ska bekosta resten. Klubben äger idag idrottsplatsen själv. ÖT Smygehuk FF ska spela här, samt eventuellt Klagstorps IF och/eller Gylle AIF.Foto: 
Anderslövs IP: Byte av konstgräsplanen 2013. Kostnad för kommunen 3 000 000 kronor. Anderslöv Boik ska spela här samt Minnesbergs IF som redan idag har viss verksamhet i Anderslöv.Foto: 
Foto: 

Förslaget kommer från fritidsförvaltningen och innebär om det blir verklighet att det blir konstgräs på Smygehamns IP, Gislövs IP, Anderslövs IP och Snarringe IP. Övriga småklubbar på landsbygden får träna där istället för på de idrottsplatser där de är idag.

– Vi vill satsa resurserna på dessa fyra orter och samtidigt spara pengar när det gäller underhåll på de andra föreningarnas idrottsplatser, säger Mats Svensson.

Annons

Fritidsnämnden beslutade på sitt senaste sammanträde att inkludera förslaget i sin investeringsplan för 2011-2013. Totalt handlar det om investeringar på mer än åtta miljoner kronor och dessutom ökade driftskostnader. För 2011 är driften av en ny konstgräsplan i Smygehamn 1 073 000 kronor – pengar som nämnden kommer att äska om hos kommunfullmäktige, men ännu inte vet om man får.

För varje ny fotbollsplan tillkommer ytterligare driftskostnader och kommunfullmäktige har tidigare sagt nej när fritidsnämnden bett om pengar till driften av det önskade konstgräset på Vångavallen.

Dessutom är det inte helt bestämt hur föreningarna ska dela på planerna.

– De andra klubbarna på landsbygden (Klagstorps IF, Minnesbergs IF och Gylle AIF) behöver kanske inte flytta på sig helt och hållet, men det bästa vore ju om de både tränade och spelade match på det nya stället, säger Mats Svensson.

Är inte detta ett sätt att tvinga klubbar att gå ihop?

– Jag ser det inte så, man kan vara flera föreningar på samma idrottsplats. Det kan bli så att klubbar försvinner, i den meningen att klubbar går ihop med varandra. Men det händer redan utan vår inblandning.

Mats Svensson menar att alla lag och föreningar inom fotbollen i Trelleborg kommer att få det bättre om förslaget bli verklighet.

– Det kommer att kosta pengar initialt men det är ändå en stor fördel att göra så här, säger han.

Socialdemokraterna i fritidsnämnden är dock inte odelat positiva till beslutet att låta satsningarna på fotbollen ingå i flerårsplanen och partiet har gjort en protokollsanteckning om detta.

– Vi tycker att det kan vara en bra idé att låta idrottsföreningarna samsas om idrottsplatserna, men då måste man ju först veta att föreningarna är överens om det, säger Lena Näslund (S) som är vice ordförande i fritidsnämnden.

Annons

Hon tycker dessutom att frågan om Trelleborgsfotbollens behov måste utredas vidare.

– Vi är inte emot konstgräs, vi är bara emot att de borgliga vägrar utreda vad fotbollen i Trelleborg behöver. Alla föreningars krav och önskemål måste kartläggas, säger Lena Näslund.

INTERNAL INTERNAL
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons