Annons

Nya planer på gång för Gamla Torg

Hur miljön vid Gamla Torg ska kunna bevaras och nya behov ändå kunna tillgodoses är den svåra nöt som Eva Arén ska försöka knäcka.
Trelleborg • Publicerad 30 januari 2006

Efter att föreningen Gamla Trelleborg reagerat starkt mot planerna på en utbyggnad av den gamla värdshusbyggnaden vid Gamla Torg i Trelleborg har frågan hamnat hos arkitekt Eva Arén.

– Jag har fått i uppdrag av Egil Ahl att skissa på hur Gamla Torg ska kunna förändras, säger Eva Arén.

Annons

Egil Ahl (s), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, har gett Eva Arén i uppdrag att skissa på nya idéer för hela Gamla Torg.

– Det handlar om att torget kan göras mer tillgängligt. Det används ju inte så mycket i dag till evenemang, säger Eva Arén.

Bakgrunden till att hon fått uppdraget är bland annat behoven hos ägarna till restaurangen Tobbes Kök och Pub att bygga ut med permanent uteservering och en veranda, som man sökt bygglov för.

Bygglovsansökan väckte farhågor hos föreningen Gamla Trelleborg och enskilda personer i Trelleborg att den välbevarade miljön kring Gamla Torg ska förvanskas.

– I mitt uppdrag ligger också att komma med idéer hur behoven för restaurangen ska kunna lösas i samklang med den fina miljön kring torget, säger Eva Arén. Det handlar inte om något längre utredningsarbete.

– Jag är klar att redovisa mina idéer troligen redan i dagarna, säger hon.

Förutom den gamla värdshusbyggnaden finns det flera intressanta och vackra historiska byggnader kring Gamla Torg.

Huset i nordvästra hörnet av Gamla Torg kan vara Trelleborgs äldsta. Under sin historia har det bland annat inrymt apotek, bageri, postkontor och krog.

Brunnen på torget, Mikaelibrunnen, är av betydligt yngre datum. Den firade sitt 50-årsjubileum 2003. Innan Mikaelibrunnen invigdes 22 november 1953 låg det en fontän från 1922 på torget, som i folkmun kallades för Prästens tvättfat, eftersom prästgården låg vid torget.

Lasse Bryggare

Annons

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons