Annons

Nya planer för tornet i Maglarp

Transformatorstationen i Maglarp skulle kunna få en rejäl ansiktslyftning. Enligt en ansökan till kommunen om förhandsbesked vill ägaren bygga ateljé och övernattningsrum i det gamla tornet.
Trelleborg • Publicerad 9 oktober 2014
Transformatorstationerna på Söderslätt byggdes på 1920-talet. Vitt puts och trappgavlar skulle få tornen att bättre smälta in i landskapet. Till höger den första skissen på hur tillbyggnaden kan se ut.
Transformatorstationerna på Söderslätt byggdes på 1920-talet. Vitt puts och trappgavlar skulle få tornen att bättre smälta in i landskapet. Till höger den första skissen på hur tillbyggnaden kan se ut.Foto: 

Tre våningar på vardera fyra kvadratmeter med plats för både ateljé och övernattning.

Nej, det är ingen bostadsannons. Det är en ombyggnadsplan för den gamla transformatorstationen i Maglarp.

Annons

– Jag köpte fastigheten för några år sedan. När jag snackade med kommunen ville de att någon skulle göra något åt den, säger Jonas Synnelius, som äger transformatorstationen.

Enligt de första skisserna ska tornet få två balkonger och ett trapphus kommer att byggas på utsidan för att frigöra mer plats invändigt. Vad grannarna kommer att säga om projektet vet ägaren inte, men han har fått en del positiv respons.

– Jag har hört mig för lite hos lantbrukarna häromkring och de verkar tycka att det är festligt, säger Jonas Synnelius.

Grannarnas synpunkter är en av de saker kommunen tar i beaktande innan man lämnar förhandsbesked, men man tittar även på möjligheterna att ansluta vatten och avlopp samt hur byggnaden passar in i landskapsbilden.

Ann-Katrin Sandelius, som är plan- och byggchef på samhällsbyggnadsförvaltningen, säger att ärendet är ovanligt eftersom de flesta ansökningarna om förhandsbesked brukar gälla nybyggen.

– Det blir en utmaning för oss men det är alltid roligt att handlägga så speciella ärenden, säger hon.

Redan 2012 gjorde Jonas Synnelius en ansökan om förhandsbesked för fastigheten. Då gällde planerna en tillbyggnad på den kringliggande tomten som skulle användas som sommarstuga. Den gången föll inte förslaget i god jord hos grannarna och han valde att skrota planerna redan innan han sökt bygglov.

Förra året var transformatorstationen i Maglarp i ropet igen då ett tiotal grannar ville köpa loss tornet för att sedan riva det. I ett brev till kommunen menade grannarna att det förfallna tornet utgjorde en fara för allmänheten och en skam för Trelleborgs kommun.

Att grannarna hade sådana planer var Jonas Synnelius dock helt ovetande om.

– Ingen har kontaktat mig som fastighetsägare och så förskräckligt ser det faktiskt inte ut, säger han.

En liknande transformatorstation i kommunens ägo kan beskådas intill E6:an vid Maglarpsrondellen. Denna är numer renoverad och upplyst om kvällarna.

Louise Löfgren
Karl-Johan Löfgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons