Annons

Nya perspektiv visar bättre resultat i skolan

För första gången har Trelleborgs grundskolor hamnat på ett positivt resultat i Skolverkets Salsa-statistik, där man tar hänsyn till elevernas sociala bakgrund vid jämförelsen.
Trelleborg • Publicerad 20 maj 2009
Trelleborgs grundskolor har för första gången hamnat på ett positivt resultat i Skolverkets Salsa-statistik. Foto: Scanpix
Trelleborgs grundskolor har för första gången hamnat på ett positivt resultat i Skolverkets Salsa-statistik. Foto: ScanpixFoto: 

– Det är glädjande att vi nu ligger bättre till än genomsnittet i landet, säger Mats Lundqvist, utvecklingschef på skolförvaltningen i Trelleborg.

Salsa-statistiken jämför betygsresultaten mellan eleverna, men inte direkt, utan i förhållande till de sociala förutsättningarna i varje kommun.

Annons

– Man kan se är att Trelleborg förbättrat sig markant sedan 1998, säger Mats Lundqvist.

Efter att Trelleborg legat cirka tio procent under genomsnittet i jämförelsen åren runt 2000 har resultatet under de senaste åren legat några få procent under genomsnittet.

– Men nu är vi alltså uppe på den positiva sidan, om än med bara en procent, säger Mats Lundqvist.

Salsa-statistiken är ganska omdiskuterad som jämförelse mellan olika kommuner. Vid jämförelsen vägs de olika sociala förutsättningarna in, som utbildning, andel elever födda i utlandet och födda i landet av utländska föräldrar samt antalet pojkar. Antalet elever födda i Sverige av utländska föräldrar klarar sig dock lika bra som elever födda i Sverige av svenska föräldrar.

Statistiken bygger på uppgifter om elever i årskurs 9 i de kommunala skolorna vid jämförelsen mellan olika kommuner. Det finns även statistik på skolnivå, där även friskolor ingår.

Syftet med Salsa-statistiken är att ge en mer nyanserad bild av tillståndet i skolorna än den man får genom att bara jämföra hur många elever som uppnår målen och vilket genomsnitt betygen ligger på.

Lasse Bryggare lasse.bryggare@allehandasyd.se
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons