Annons

Nya nerdragningar på lasarettet

Tre vårdplatser och tolv tjänster ska bort på Trelleborgs lasarett i slutet av sommaren. Totalt är det 8,5 miljoner kronor som ska sparas in.
Trelleborg • Publicerad 1 juni 2007

Antalet vårdplatser kommer att minskas från 75 till 72. Samtidigt pågår schemaomläggningar så att personalstyrkan ska kunna minskas med 12 tjänster.

– Inga tillsvidareanställda kommer att drabbas, säger sjukhusdirektör Fredrik Fexner. Det är bara antalet vikariat som ska minskas.

Annons

Ekonomin bestäms genom att Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd lägger ut uppdrag på lasarettet, hur många operationer och av vilken typ, hur många mottagningsbesök ska lasarettet klara av under året. Beroende på den så kallade mixen, hur resurskrävande de olika åtgärderna är, beviljas sedan pengar.

Samtidigt har kostnader sina, löner till de anställda, lokalkostnader, utrustning bland mycket annat. Det gäller sedan att få balans mellan intäkterna och kostnaderna.

– Vi har ungefär samma uppdrag som i fjor, säger Fredrik Fexner. Lite fler operationer och lite fler mottagningsbesök.

När prognoserna pekar på att budgeten kommer att överskridas uppstår ett problem. Det återstår oftast bara en mindre del av året och det är på den kortare tiden som hela besparingen måste ske.

– Det tar tid att förhandla nya scheman, säger Fredrik Fexner.

Det beräknade budgetöverdraget för hela året är 8,5 miljoner kronor. Om de pengarna ska sparas in på årets fyra sista månader motsvarar det en besparing på 25 miljoner kronor för hela året. Därför, ju senare på året en besparing kommer, desto mer kännbar blir den.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons