Annons

Nya minnesplatser på önskelistan

Både askgravlundar och askgravplatser efterfrågas alltmer i Sverige. Båda alternativen innebär mindre skötsel av gravarna, men ändå en plats för anhöriga att minnas sina nära och kära.
Trelleborg • Publicerad 14 september 2007
Trelleborgs kyrkogårdschef Pål Reijer demonstrerar en av många varianter av begravningsplats för urnor, en askgravplats på Norra kyrkogården. BILD: TOMAS NYBERG
Trelleborgs kyrkogårdschef Pål Reijer demonstrerar en av många varianter av begravningsplats för urnor, en askgravplats på Norra kyrkogården. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

I Trelleborgs församling finns ännu inte någon askgravlund, däremot två askgravplatser.

– Det krävs lite eftertanke när man ska utforma dem, säger kyrkogårdschefen Pål Reijer som har lång erfarenhet av att rita både kyrkogårdar och minnesplatser över hela Sverige.

Annons

På Norra kyrkogården finns en askgravplats där urnorna placeras i en gräsmatta med en sten ovanpå. Stenen ser likadan ut för alla och det finns plats till två namn på dem. I ena änden av gravplatsen finns plats för alla anhöriga att samla blommor och tända ljus.

– Skillnaden mot en grav är att här betalar man en engångssumma, 2500 kronor, för stenen och skötseln av platsen. Har man en egen grav får man antingen se till att ge oss eller någon annan i uppdrag att sköta dem, och betala för det, eller sköta den själv. Det vill många slippa i dag.

När det gäller askgravlundar betalar man endast för själva namnplaketten som fäst på en sten tillsammans med de andra namnen.

– För en del är det viktigt med en egen sten. Då är askgravplatsen ett alternativ till askgravlunden.

Han tycker att de nya formerna som efterfrågas innebär en utmaning för kyrkogårdsarkitekter.

– Vi har sett en dyster, rationell period när det gäller utformningen av gravplatser. Den trenden börjar vända nu.

Louise Voll Ercolino

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons