Annons

Nya lokaler ska byggas i snabb takt

Inom sex år planerar bildningsnämnden att investera i lokaler för 527 miljoner kronor. Det handlar både om att bygga om befintliga förskolor och skolor, men också om att bygga helt nya förskolor. Bara i Trelleborgs centrum vill man skapa fyra nya förskolor med sammanlagt 25 avdelningar, samtidigt som andra kan komma att läggas ner.
Trelleborg • Publicerad 14 oktober 2013
Foto: 
Fågelsångens förskola.
Fågelsångens förskola.Foto: 

– I centrum har vi ett stort problem. Om man tittar på befolkningsprognosen så kommer vi att behöva ganska många förskoleplatser i centrum men det är ett stort frågetecken för var de kan byggas. Kommunen måste äga mark och ha detaljplaner som tillåter att man bygger, säger Calle Karlsson, administrativ chef på bildningsförvaltningen i Trelleborgs kommun.

Kommunens befolkningsmål på 50 000 invånare år 2025 sätter press på bildningsnämnden. Nya lokaler måste fram, och som TA tidigare skrivit är nämnden mycket intresserad av att placera en förskola vid Övre när busstrafiken flyttar ner till Centralstationen. Enligt investeringsplanen vill man skapa åtta nya förskoleavdelningar vid Övre.

Annons

Men i ett längre perspektiv är förskolan på Övre, tillsammans med sex planerade nya avdelningar på Granlunda och Gertrudsgården, inte tillräckligt. Därför planeras lite längre fram även för tre helt nya förskolor med 17 avdelningar till en sammanlagd kostnad av 115 miljoner kronor. Dessa ska enligt planen stå klara 2019, och då ska även förskolor som anses slitna och omoderna läggas ner. Det handlar främst om Bäcka, Månssonska villan, Solrosen, Sockertoppen och Kontinenten.

Utanför Trelleborg kommer det också att byggas friskt de närmaste åren. Först på listan ligger en ny förskola i Smygehamn samt ett nytt kök och en ny matsal på Smygeskolan.

– När man bygger ny matsal så frigör man ytor till skola och förskola. För skolans del handlar det om nya klassrum och sen får vi se hur vi använder de ytor som frigörs till förskolan. Vi behöver tre nya avdelningar i Smyge och då kan vi ta bort den paviljong med två avdelningar som finns i dag, säger Calle Karlsson.

I Skegrie planeras för både en tillbyggnad på skolan och en ny förskola för att hantera den ökande mängd skolbarn som beräknas finnas där de närmaste åren. I Anderslöv handlar det om att ersätta de fem avdelningar som finns på tre förskolor i dag med en helt ny förskola. Men just Anderslöv har i det avseendet lägre prioritet.

– Det viktigaste är att se till att barnen har tak över huvudet och att vi har tillräckligt många förskoleplatser, säger Calle Karlsson.

Bildningsnämndens och de andra nämndernas investeringsplaner ska behandlas i kommunfullmäktige i november.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons