Nya lokaler högst på önskelistan

Kommunens korttidsboende som finns på lasarettets område är i akut behov av att flytta. Men letandet efter nya lokaler tar tid och ännu finns ingen lösning. Därför ligger ersättningslokaler högst på socialnämndens prioriteringslista över kommande investeringsbehov.
Trelleborg • Publicerad 30 september 2013

Lokalerna på lasarettets område är slitna och inte anpassade för korttidsenhetens inriktning mot att ge mer rehabilitering. Redan 2012 fattade socialnämnden beslut om att leta efter ersättningslokaler som ska vara gemensamma för korttidsverksamheten och växelvården. Behovet är 20 platser för korttidsvård och 12 för växelvård. Socialnämnden har tidigare vänt sig till servicenämnden för att de ska leta upp lämpliga lokaler men ännu har man inte fått några konkreta förslag.

Sara Åhlander, tillförordnad socialchef, säger dock att hon fått vissa signaler från serviceförvaltningen om att det kan finnas en tänkbar lösning.

– Jag har hört en del positivt, säger hon men vill inte gå in närmre på vad som sagts.

Investeringen i nya lokaler till ett korttids- och växelvårdsboende beräknas till 48 miljoner kronor.

Som nummer två på prioriteringslistan har socialnämnden satt upp behovet av en så kallad förstärkt gruppbostad riktad till personer med tyngre problematik. I dag betalar kommunen åtskilliga miljoner kronor varje år för platser i andra kommuner och i privat drivna boenden.

Behovet är tre lägenheter med kök och badrum i varje del. Idealet hade, enligt socialnämnden, varit en gammal gård eller större villa ute på landet eftersom risken för störningar anses vara mycket stor. Genom att de tre lägenheterna ligger tillsammans skulle man kunna hålla kostnader för dubbelbemanning nattetid nere. Investeringskostnaden beräknas till åtta miljoner kronor.

Socialnämnden har ytterligare två större investeringsbehov de kommande åren. Det rör dels ytterligare 5-6 platser i ett stödboende för socialpsykiatri vilket beräknas till 45 miljoner kronor och dels ett nytt äldreboende med ytterligare 50 platser år 2019.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.