Annons

Nya lokaler för vård vid livets slut

Att patienter som vårdas vid livets slut delar avdelning med en medicinsk akutavdelning är ingen bra kombination. Men nu får den palliativa avdelningen egna lokaler på lasarettet.
Trelleborg • Publicerad 28 september 2007
Inga-Lill Högfeldt är avdelningschef för Palliativa avdelningen på Trelleborgs lasarett. På fredagen fick de nya, bättre anpassade lokaler. Bild: Malin Palm
Inga-Lill Högfeldt är avdelningschef för Palliativa avdelningen på Trelleborgs lasarett. På fredagen fick de nya, bättre anpassade lokaler. Bild: Malin PalmFoto: 

För 30 år sedan var Inga-Lill Högfeldt med och öppnade en långvårdsavdelning på Trelleborgs lasarett. Nu är hon tillbaka igen i samma lokaler och har fått återvända till sitt gamla kontor. Denna gången som avdelningschef för palliativ vård, vård vid livets slutskede.

– Detta är gamla kirurg-urologmottagningen, säger Inga-Lill Högfeldt när hon tar emot i de lokaler dit de svårt sjuka patienterna ska flyttas på måndag.

Annons

På fredagen flyttade personalen möbler och en del utrustning och visade samtidigt upp sin nya arbetsplats för kollegor och andra inbjudna.

I två år har den palliativa vården delat lokaler med en medicinakutavdelning, något som Inga-Lill betecknar som en mindre lyckad kombination.

– Det är inte lämpligt att ha de två verksamheterna tillsammans. Vid palliativ vård behövs lugn och ro. Vi är jätteglada att få flytta hit, säger hon och syftar på lokalerna i bottenvåningen vid ingång 4A.

Hon menar att patienterna får en bättre miljö med utsikt mot en grön trädgård och möjlighet att komma utomhus.

Vården på den palliativa avdelningen sker enligt "hospice-filosofin" och det är inte bara patienterna själva som blir omhändertagna. Personalen försöker se till helheten med anhöriga runt den sjuke.

På den nya avdelningen finns 6-7 vårdplatser. Alla patienter får egna rum. En stor del av vården går ut på att ge smärtlindring, något som Inga-Lill Högfeldt menar att man är mycket bra på.

– Vi har Nina Kvorning som överläkare här. Hon är narkosläkare i botten och smärtdoktor. Vi ger mycket avancerad smärtbehandling. Det finns mycket att göra för dessa patienter.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons