Annons

Nya lokaler åt förskolebarn

Förskolorna blir allt fler i Trelleborg. Den senaste veckan har tio barn flyttat in på nya Parkens förskola. Nästan samtidigt kunde 29 barn komma tillbaka till nyrenoverade Månssonska villan.
Trelleborg • Publicerad 20 april 2005
Verksamheten har börjat igen på Månssonska villan. Förskolelärare Ulla Ispiroglu hoppas att det nyinstallerade ventilationssystemet ska vara bättre än det gamla.
Verksamheten har börjat igen på Månssonska villan. Förskolelärare Ulla Ispiroglu hoppas att det nyinstallerade ventilationssystemet ska vara bättre än det gamla.Foto: 
Nu skolas barnen in på Parkens förskola. Från vänster: Denny Knudsen, Jeff Knudsen, Sebastian Nilsson, Sofia Nilsson och Elisabeth Johansson. Bild: Tomas Nyberg
Nu skolas barnen in på Parkens förskola. Från vänster: Denny Knudsen, Jeff Knudsen, Sebastian Nilsson, Sofia Nilsson och Elisabeth Johansson. Bild: Tomas NybergFoto: 
Embla Hammarström bekantar sig med sina nya förskolekompisar. Bredvid sitter Linda Bildtmark med dottern Alma Bildtmark.
Embla Hammarström bekantar sig med sina nya förskolekompisar. Bredvid sitter Linda Bildtmark med dottern Alma Bildtmark.Foto: 

På Parkens förskola sitter Alma Bildtmark på mamma Linda Bildtmarks arm och leker med ett halsband som hon har runt sin hals. Det är hennes första vecka på en förskola och hon försöker ta in allt det nya.

– Allt är nytt både för henne och för mig. Men det är ju nytt även för alla andra, vilket känns skönt. Ingen av barnen känner varandra, menar Linda Bildtmark.

Annons

Sedan den 4 april har Parkens förskola varit i gång. De första barnen kom för en och en halv vecka sedan. Förskolan ligger i Folkets park och har tidigare varit ungdomsgård och särskola.

– Det gick fort när vi flyttade in. Lokalen är inte byggd för att vara en förskola. Vi håller på att barnsäkrar den vart efter, säger förskolelärare Elisabeth Johansson som visar element som ska byggas in och grindar som ska sättas upp in till köket.

Dessutom vill de dekorera mer för att få en riktig förskolestämning.

Nu skolas tretton barn in på förskolan. Totalt kommer 25 barn att gå tillsammans. Men personalen kan bara planera ett år framåt i tiden.

– Det är så länge vi vet att vi kan vara kvar här. Sedan är det möjligt att vi måste flytta. Lokalerna tillhör ju Folkets park och kommunen vill kanske använda dem till kulturaktiviteter i stället, säger Elisabeth Johansson.

Förra veckan var det ovanligt trångt på förskolan. Samtidigt som barnen skolades in var barnen som normalt hör till Månssonska villan i Folkets park. Månssonska villan har nämligen renoverats sedan slutet av december.

I måndags kunde förskolan öppna igen med ett helt nytt ventilationssystem.

– Förut hade vi rinnande ögon och barnen hade ont i halsen. Det är för tidigt att säga om det är någon skillnad. Men vi hoppas det, säger förskolelärare Ulla Ispiroglu.

Hon tycker att det är skönt att vara tillbaka i det stora vackra huset. Förutom en helt ny ventilering har rum målats om. En mathiss ska också installeras i huset, men det dröjer.

– I dag får vi springa i trappan med mat. Jag tror vi får hissen om en månad, säger Ulla Ispiroglu.

Annons

Men för de 29 barnen spelar det ingen roll. De är glada över att vara tillbaka på förskolan. Och snart får de sällskap.

– Fler barn ska skolas in. Totalt blir det 36 barn, säger Ulla Ispiroglu.

Sofia Bergström

0410-545 41

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons