Annons

Nya lägenheter på gammal grund

Ombyggnaden av restaurangen Två Lejon vid Gamla Torg till lägenheter har lett till både roliga och mindre roliga upptäckter. Storstenarna i marken, som troligen markerar grunden till det första huset på platsen, fascinerar. Men att många fönster satts igen och skadats är en missräkning.
Trelleborg • Publicerad 21 augusti 2013
Foto: 
En gammal Trelleborgs Allehanda från 1927 hade använts som isolering på ett ställe.
En gammal Trelleborgs Allehanda från 1927 hade använts som isolering på ett ställe.Foto: 
Nils Andersson i samspråk med kontrollansvarige Niklas Mårtensson, som ser till att allt följer bestämmelserna.
Nils Andersson i samspråk med kontrollansvarige Niklas Mårtensson, som ser till att allt följer bestämmelserna.Foto: 
Mikael Simonsson har grävt ut massor av jord från botten våningen på Två Lejon. Han berättar att golvet låg direkt på jorden på vissa ställen.
Mikael Simonsson har grävt ut massor av jord från botten våningen på Två Lejon. Han berättar att golvet låg direkt på jorden på vissa ställen.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg
Mittpartiet av den gamla väggmålningen som visar Gamla torg i forna dagar ska bevaras i en av lägenheterna.
Mittpartiet av den gamla väggmålningen som visar Gamla torg i forna dagar ska bevaras i en av lägenheterna.Foto: 
Lulzim Beiqi är en av dem som arbetar med ombyggnaden. Han menar att om man väntat några år till hade huset varit räddningslöst förlorat.
Lulzim Beiqi är en av dem som arbetar med ombyggnaden. Han menar att om man väntat några år till hade huset varit räddningslöst förlorat.Foto: 

Under arbetet har man varit tvungen att bryta upp de gamla golven. Då hittade man bland annat stora stenar, som sannolikt är grunden till det ursprungliga huset på platsen. Den dåvarande gården omnämns första gången 1432, enligt Gamla Trelleborgs årsbok 2008. Sedan 1825 har det, enligt samma källa, varit restaurang på platsen under många namn, som Tre Lejon, hotell Svea, Prins Carl, Jönssons krog, Två Lejon och Anno 1432.

Nu byggs huset om till bostäder. Men mycket i konstruktionen har visat sig vara nödvändigt att ta bort, på grund av tillståndet.

Annons

– Tyvärr är bland annat många fönster i så dåligt skick att de måste bytas ut, säger Nils Andersson från Smygehamn, som äger fastigheten genom ett av sina företag.

Bevarar charmen

Nils Andersson poängterar att det gäller att både få in all modern teknik samtidigt som man bevarar charmen i det gamla huset. En tuff balansgång.

– Men jag tror att resultatet kommer att bli mycket bra, säger han. En av lägenheterna får mycket synliga bjälkar i korsvirke bland annat.

Komplicerat bygge

Det är en ovanlig ombyggnad att förvandla den före detta restaurangen och puben till tio lägenheter. Det nuvarande huset har byggts till och om i flera omgångar. Kvalitetsansvarig för bygget, som genomförs av Nils Andersson fastighetsbolag Västerbro, är Niklas Mårtensson.

– Det är betydligt mer komplicerat än ett nybygge, säger Niklas Mårtensson. Man får hitta unika lösningar på problemen när de dyker upp.

Mikael Simonsson är en av dem som arbetar med ombyggnaden.

– Jag har svårt att förstå att de vågade ha dans på ovanvåningen, säger han. Det var bjälkar som var avsågade och sådana som inte höll när vi rörde vid dem.

Mikael Simonsson har också varit tvungen att gräva ut under golvet i bottenvåningen. Då blottades de gamla grundstenarna i en rad, som märker ut den ursprungliga ytterväggen.

Annons

– Det är åtskilliga ton som jag har grävt upp, berättar han.

Hyrorna i lägenheterna hamnar på nybyggnadsnivå.

– Det blir åtta ettor mellan 45 och 60 kvadratmeter. De får ett kvadratmeterpris på 1 600 till 1 700 kronor. Två treor på 77 respektive 100 kvadrat får ett kvadratmeterpris på mellan 1 350 och 1 400 kronor, säger Nils Andersson.

Det motsvarar från 6 000 kronor i månaden till någonstans kring 9 000 och 11 000 kronor för treorna.

När ombyggnaden är klar är osäkert, troligen under våren nästa år.

Maria Sällberg
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons