Nya lagar på arbetsförmedlingen

Från och med halvårsskiftet får arbetssökande större valfrihet. En ny, tillfällig lag ska också göra det lättare för personer över 55 år som har blivit av med sitt arbete.
Trelleborg • Publicerad 28 juli 2010

Enligt den nya lagen som införs temporärt under två år ska personer över 55 år ha rätt till nystartsjobb, där arbetsgivaren slipper betala de sociala avgifterna, redan efter sex månader som arbetslös. Tidigare var gränsen tolv månader.

– I höst kommer det att vara drygt 100 personer här i Trelleborg som har rätt till det, säger Carl-Axel Sandén som är chef för arbetsförmedlingen i Trelleborg.

Vid halvårsskiftet infördes också ett valfrihetssystem på landets arbetsförmedlingar. Arbetssökande får välja fritt bland de leverantörer som förmedlingen tecknat avtal med. I Trelleborg handlar det i nuläget främst om jobbcoacherna. Det finns 69 externa och fyra interna att välja på.

– Det är bra att man kan välja så mycket som möjligt själv så att det blir en bra insats för den arbetssökande, säger Carl-Axel Sandén om den nya lagen.

Han har dock lite svårt att säga idag exakt hur den kommer att påverka verksamheten.

– Lagen kan bli användbar när vi får ett nytt uppdrag den 1 december, då får vi ett större ansvar för nyanlända svenskar. De kommer att få välja en etableringslots, en person som ska stödja dem i integreringsprocessen och hjälpa till med att hitta ett jobb åt dem, säger Carl-Axel Sandén.

Anna Thulin
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.