Nya kranar kan spara pengar och skona miljön
Om alla hushåll i Trelleborg byter ut tre kranar mot snålspolande och energieffektiva motsvarigheter så skulle 310 miljoner kronor sparas och utsläppen av växthusgasen koldioxid minskas med 14200 ton om året.
Ett villahushåll skulle spara omkring 1500 kronor om året och ett lägenhetshushåll omkring 850 kronor om året genom att byta ut tre kranar.
– Vi har gjort beräkningarna utifrån bostadssituationen i kommunen. storlekarna på hushållen, andelen villor och lägenheter, säger Peter Chudi, en av utredarna. Vi har också tagit hänsyn till andelen direktverkande el, fjärrvärme och oljeeldning.
Det är framför allt varmvattnet som sparas med de nya kranarna. Så snart kranarmen släpps så går den ner i lågspolande lägen. I övrigt fungerar den som en vanlig kran.
– Vi kan inte möte efterfrågan på mer energi med mer energitillförsel, säger Peter Chudi. På det här sättet slipper man värma vatten som sedan bara spolas ut. Tekniken spar både pengar och miljö.
Han förklarar Sydkrafts intresse för energieffektiv teknik med att Sydkraft kan sälja sin energi ändå men vill också vara med och ta ansvar gentemot kunderna.
– Det handlar både om klimatfrågan, den globala uppvärmningen och det skenande oljepriset, säger Peter Chudi. Det ger en större acceptans för nya lösningar.
Ett problem i sammanhanget är att kunderna måste vara medvetna om att de lågspolande kranarna finns så att de kan fråga efter dem.
– Det handlar till stor del om att få rätt storlek på dropparna så att man får en känsla av att vattnet flödar, säger Peter Chudi.
Christer Hansson
0410-545 42
christer.hansson@allehandasyd.se