Annons

Nya försök med självhjälpsgrupper

Vellinge kommun gör nya försök att ge hjälp och stöd till tsumanidrabbade vellingebor. Genom självhjälpsgrupper ska dessa kunna bearbeta sina upplevelser tillsammans.
Trelleborg • Publicerad 7 april 2005

160 vellingebor drabbades i tsumanikatastrofen. Men intresset för att bearbeta detta tillsammans har hittills varit lågt.

Vellinge kommun har tillsammans med Röda korset gjort flera insatser för att ge hjälp och stöd till dessa personer. Ett lämpligt sätt är att starta så kallade självhjälpsgrupper. I dessa är det meningen att de som varit i katastrofområdet, men inte själv mist någon närstående, att delta.

Annons

Det är viktigt att dessa grupper inte skapas för tidigt.

– Människorna måste ha kommit en bit i sin egen bearbetning innan de kan träffas i grupp, menar Vensel Roskvist, individ- och omsorgschef på Vellinge kommun. Annars är risken stor att de har mycket aggressioner kvar. Att samtala i grupp kan då få en negativ effekt.

I början av mars arrangerade Röda korset ett första informationsmöte på Kyrkans hus i Höllviken. Men uppslutningen var liten. – Det dök endast upp ett par personer, säger Vensel Roskvist.

Nu vill man göra ett nytt försök att hjälpa de drabbade att bearbeta vad de varit med om. Den 18 april ordas ett nytt informationsmöte på Postgårdens servicecentrum. Denna gång har kommunen förberett sig ytterligare.

– Vi skickar ut personliga brev till alla familjer som det berör. Det blir mellan 60 och 70 stycken, säger han.

En självhjälpsgrupp är samtalsgrupp som bygger på att deltagarna själva formar diskussionerna.

– Det finns en metod med riktlinjer. Alla ska få tala till punkt och inte bli avbrutna till exempel, säger Lena Johannesson från Röda korset som kommer att hålla i informationsmötet.

Många av de som upplevde katastrofen lever i dag med hemska minnen. Dessa kan de bearbeta tillsammans.

– Många har återkommande mardrömmar. Det kan ta ett tag innan dessa börjar. Direkt när man kommer hem från ett katastrofområde är det så mycket praktiskt som ska ordnas. Det är först senare som man kan börja bearbeta detta, säger hon.

Om intresset fortfarande visar sig vara lika lågt läggs projektet på is

Annons

– Kommer det inte fler denna gång får vi helt enkelt räkna med att dessa personer har hittat andra sätt att bearbeta detta. Då provar vi till hösten igen, säger Lena Johannesson.

Sofia Bergström

0410-545 41

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons