Nya entreprenörer i äldreomsorgen

Carema Äldreomsorg AB och Förenade Care AB vann den kommunala upphandlingen och kommer nu att driva verksamheten på äldreboendena Täppan och Högalid.
Trelleborg • Publicerad 20 augusti 2009

TRELLEBORG. Beslutet togs på vård- och omsorgsnämndens sammanträde i onsdags. Den 11 januari nästa år tar Carema Äldreomsorg AB över verksamheten efter kommunen på äldreboendet Täppan.

På nya äldreboendet Högalid startar Förenade Care AB upp verksamheten. Täppan har 39 platser och Högalid har 40 platser. Båda boendena är så kallade särskilda boenden för personer som antingen är dementa eller har andra nedsättningar som gör att de inte kan klara sig själva längre.

Fyra företag tävlade om att få kontraktet på Täppan, och sex företag konkurrerade om kontraktet på Högalid. Upphandlingen var en så kallad kvalitetsupphandling, kommunen satte ett pris på vad omsorgen ska kosta per person och dygn, 1 217 kronor, sedan fick företagen redovisa vad de kunde erbjuda till det priset.

Ett av företagen uppfyllde inte de grundläggande kvalitetskraven och gick därför inte vidare i anbudsutvärderingen. De företag som kvarstod värderades sedan efter ett antal kriterier, såsom hur de jobbar med personalens utbildning, hur de organiserar en dag på boendet och hur stort inflytande de boende har på verksamheten.

Cathrine Eriksson, biträdande socialchef, är glad över att upphandlingen utgick från kvalitet och inte pris. Att verksamheten från och med början av nästa år drivs av två entreprenörer innebär inte någon besparing för kommunen, säger hon.

– Vi hoppas att det ska kunna bli mer kvalitet i vardagen för de äldre, säger Marianne Ohrlander (M), första vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Personalen på Täppan, chefen undantagen, som idag är anställda av kommunen får gå över till den nya arbetsgivaren om de vill, säger hon.

Carina Nilsson, vice ordförande för Kommunal sektion 21, berättar att de nu ska påbörja förhandlingar om hur villkoren för personalen ska se ut när de går över till den nya arbetsgivaren.

På Högalid blir det nyanställningar. Christer Henriksson, vd för Förenade Care AB, berättar att de kommer att rekrytera både personal och verksamhetschef i Trelleborg med omnejd.

TA har utan framgång sökt representanter för Carema för en kommentar.

Johan Silfversten Bergman
Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.