Annons

Nya byggnader ska täcka behov i förskolan

För att lösa det framtida behovet av förskoleplatser i centrala Trelleborg kan det bli aktuellt att bygga till Granlunda och Gertrudsgården. Ett projekt som bedöms kosta omkring 37,5 miljoner kronor.
Trelleborg • Publicerad 23 maj 2012
Paviljongerna på Granlunda möttes förra året av motstånd. Frågan är hur en eventuell tillbyggnad av förskolan skulle tas emot.
Paviljongerna på Granlunda möttes förra året av motstånd. Frågan är hur en eventuell tillbyggnad av förskolan skulle tas emot.Foto: 

Enligt bildningsförvaltningen behövs det sex nya förskoleavdelningar i centrala Trelleborg till den 1 januari 2014. Serviceförvaltningen har utrett hur behovet ska kunna tillgodoses men kommit fram till att det är svårt att bygga en ny enhet med sex avdelningar eftersom det inte finns tillgång till lämplig mark i centrala Trelleborg.

Istället föreslår serviceförvaltningen tillbyggnader på två förskolor, Granlunda och Gertrudsgården. På Granlunda skulle tillbyggnaden rymma fyra nya avdelningar och på Gertrudsgården skulle det få plats två avdelningar.

Annons

Barbro Melander, chef på bildningsförvaltningen, ställer sig inte negativ till att bygga ut på de två förskolorna.

-Vi känner till att det är svårt att hitta mark så att man kan skapa sex nya avdelningar. Det viktigaste för oss är att man får fram platserna, säger Barbro Melander.

De nya byggnaderna möter inget hinder i detaljplanerna för områdena förutsatt att grönområdet öster om Gertrudsgården kan användas som lekyta.

Än så länge finns inga beslut i ärendet som nu är föremål för diskussion mellan bildningsförvaltningen och serviceförvaltningen. Men om de nya avdelningarna ska kunna stå klara till den 1 januari 2014 måste projektering och upphandling göras under 2012. En första beräkning visar att de två byggprojekten skulle kosta omkring 37,5 miljoner kronor.

-Det finns inget konkret underlag än. Vi måste fastställa vilket behov som finns och komma överens med bildningsförvaltningen, säger serviceförvaltningens chef Krister Clerselius.

Frågan är hur tillbyggnaderna skulle tas emot av allmänheten. När kommunen under våren förra året bestämde att man skulle sätta upp en paviljong på Granlunda möttes det av hårt motstånd. En av invändningarna var att trafiken till och från förskolan ökade när barnen blev fler. Dessutom tog paviljongen upp en del av grönytorna i området.

På sikt finns det enligt bildningsförvaltningen behov av ytterligare åtta förskoleavdelningar i centrala Trelleborg. Ett tänkbart läge skulle enligt serviceförvaltningen kunna vara på Övre efter att busstationen flyttat ner till pågatågsstationen. Dessa avdelningar behövs från årsskiftet 2017.

Louise Löfgren
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons