Annons

Nya brandmannen klär sig hellre i kjol än i byxor

Trelleborgs nya brandman klär sig gärna i kjol. Favoritfärgen är rosa. Och bästa starten på dagen heter: välling.
Trelleborg • Publicerad 7 mars 2007
Therese Dahlberg är den första kvinnliga heltidsanställda brandmannen i Trelleborg.
Therese Dahlberg är den första kvinnliga heltidsanställda brandmannen i Trelleborg.Foto: 
Hoppas du på att springa på Trelleborgs nya brandman Therese är badhuset ett säkert kort. Där spenderar hon nästan all sin fritid.
Hoppas du på att springa på Trelleborgs nya brandman Therese är badhuset ett säkert kort. Där spenderar hon nästan all sin fritid.Foto: 
Nu ska Therese Dahlberg skickas på utbildning. Förutom brandman ska hon också bli vattendykare. Men för att orka med utbildningen krävs träning. Bild: Claes Nyberg
Nu ska Therese Dahlberg skickas på utbildning. Förutom brandman ska hon också bli vattendykare. Men för att orka med utbildningen krävs träning. Bild: Claes NybergFoto: 

Nu har Trelleborg fått sin första kvinnliga heltidsanställda brandman. Therese Dahlberg heter hon. Sveg är hemorten.

Men Skåne känns redan som hemma. Innan lägenheten står klar för inflyttning, har hon, tandborsten och kudden tillbringat de senaste nätterna på stationen.

Annons

– Ja, det är nära och bra till jobbet, skrattar Therese.

Förutom att bli första kvinnliga brandman i Trelleborg ska Therese också utbildas till vattendykare. Hon blir andra kvinnan i Sverige som kommer jobba som vattendykare.

– Ja, det klart att det är roligt. Det känns speciellt eftersom det är så få tjejer. Att vara kvinna i ett mansdominerat yrke är inget som Therese ser som något problem.

– Killarna verkar tycka det är kul att det kommer in en tjej. De väldigt öppna på den här stationen. Hittills har jag inte blivit särbehandlad. Och jag tror inte att jag kommer bli det heller. Det är mest andra som ifrågasätter det. De undrar om man kommer klarar av jobbet.

Om den ojämställda könsfördelningen inom yrket beror på den fysiska styrka som krävs eller om det är kulturellt betingat är Therese osäker på.

– Om jag skulle gör en gissning och svara i procent skulle jag säga att 30 procent beror på den fysiska styrka som krävs och att 70 procent på kulturen, säger Therese.

Att branschen kommer genomgå en förändring av könsfördelningen, är hon däremot övertygad om.

Frågan – är du feminist, var svårast att besvara, tyckte Therese. Efter tystnad löd svaret: Alla ska bli behandlade lika och inte ifrågasättas beroende av vilket kön man har. Utan i så fall utifrån vad man presterar. Barndomskompisar från Sveg hade troligtvis inte blivit förvånade över att Therese blev brandman när hon blev stor. Iallafall inte om hon själv får gissa.

– De hade nog sagt att brandman är något för mig. Jag tror de ser mig som en sportig tjej.

Förutom att träna simning, styrketräning och cykling 15 timmar i veckan, har Therese precis skrivit färdigt en bok.

Annons

Från början var skrivandet ett tidsfördriv. Men efter avsevärda timmar vid datorn blev det en bok: djurräddning är ämnet. Räddningsverket har nu bestämt sig för att publicera den. Intresset för djur har alltid varit stort. Veterinäryrket fick efter noga överväganden stå tillbaka för brandmannayrket.

Therese stora kärlek heter Smulan. Men innan hon fått tillgång till sin lägenhet i Trelleborg, får Smulan bo hos mamma i Härjedalen.

– Ja, det klart att det är tomt utan Smulan. Min katt är det bästa jag har. Men det blir lite svårt att ha henne här på stationen. Jag ska hämta henne när jag fått min lägenhet.

Bästa egenskapen Therese har, enligt hennes själv, är envisheten. Har hon bestämt sig för att bli brandman, så blir hon brandman. Egenskapen tog henne till Trelleborgs brandstation. Utan den hade hon inte varit här.

Caroline Andersson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons