Annons

Nya bovisioner i Trelleborg

Nu har tre arkitektfirmor presenterat sina förslag för hur stadskärnan i Trelleborg ska förnyas. Det skedde på ett möte på Folkets hus, dit ledande politiker och tjänstemän i kommunen, företagare samt handlare bjudits in.
Trelleborg • Publicerad 11 april 2002

Contektons förslag går ut på att skapa bostäder i arkadbyggen på Valens fasad. Samtliga tre förslag innebär att parkeringshuset och bensinstationen söder om Hamngatan rivs. - Det är fantastiskt vad arkitekterna har fått ut av detta, säger kommunalrådet i Trelleborg Egil Ahl (s). Det här kan bli ett lyft för Trelleborg. Bakgrunden till mötet på onsdagen är det förslag som socialdemokraterna ställt om att Trelleborgshem tillsammans med kommunens fastighetskontor ska undersöka möjligheterna att arrangera en arkitekttävling med syfte att skapa attraktiva bostäder och lokaler söder och öster om Rådhuset. Någon arkitekttävling har det inte blivit, däremot har de tre arkitektfirmorna arbetat fram parallella förslag, med de förutsättningarna. Djärvaste förslaget står Sten Jonson från Contekton arkitekter för. I hans vision byggs 280 nya lägenheter i centrala Trelleborg, Hamngatan blir en gårdsgata och trafiken på väg 9 leds i en båge nedåt hamnen från Strandgatan till Järnvägsgatan. Fabrizia Sollevi från Sollevi arkitektstudio står för ett av de andra förslagen. Det förslaget går ut på att förstärka de öst-västliga huvudstråken Nygatan, Algatan och Hamngatan, att återskapa och förtydliga de nordsydliga passagerna genom centrum, återerövra kontakten med havet och hamnen och skapa rörelse kring stadskärnan. Det är också en del av innehållet i förslaget från Sven Gustafsson på White arkitekter. Hans förslag tar bland annat fasta på att fler bostadsfönster ska lysa i centrum på kvällen och därför föreslår White ett bostadshus på tomten vid väggmålningen vid Rådhustorget.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons