Nya bostäder är på gång i Tommarp

Byggnadsnämnden i Trelleborg startar arbetet med en detaljplan för ett nytt småhusområde i Västra Tommarp på Söderslätt. Det handlar om cirka 15 nya villor.
Trelleborg • Publicerad 17 november 2004
I ena änden av Västra Tommarps byggs det redan för fullt.
I ena änden av Västra Tommarps byggs det redan för fullt.Foto: 
Och i andra ändan av byn kan det bli ytterligare 12-15 nya småhus. Bild: Claes Nyberg
Och i andra ändan av byn kan det bli ytterligare 12-15 nya småhus. Bild: Claes NybergFoto: 

Redan i dag håller ett område i byn Västra Tommarp på att byggas ut med nästan 20 nya småhus. Trots det startar arbetet på ytterligare ett område för småhus i byn.

– Det handlar om 12 till 15 nya småhus på området, berättar Stefan Ferm, stadsbyggnadschef i Trelleborg.

Det är Borohus som ansökt om förhandsbesked för den detaljprövning av det nya småhusområdet, som ligger i östra delen av byn, mellan vägen Skegrie– Trelleborg och maskinstationen.

För närvarande består området av åkermark som ligger i träda. Marken gränsar i väster till ett bostadsområde, i norr till landsvägen och bykärnan norr om vägen, i öster till åkermark och i söder till maskinstationen.

Den aktuella marken har i olika sammanhang pekats ut som lämplig att pröva bostadsbebyggelse på. Västra Tommarp utgör ingen av de orter i Trelleborgs kommun som pekats ut som utvecklingsort. Ändå menar byggnadsnämnden att närheten till Trelleborg och Skegrie motiverar en fortsatt försiktig utbyggnad. Under de senaste åren har Västra Tommarp vuxit i långsam takt. Samhällsservicen är begränsad på orten, men både Trelleborg och Skegrie ligger nära, och kan nås även på cykel, enligt stadsbyggnadskontorets utredning.

Även kommunledningen har ställt sig positiv till att pröva en utbyggnad i Västra Tommarp, förutsatt att ett exploateringsavtal kan tecknas med Borohus som vill bygga ut småhusområdet.

Närmast ska stadsbyggnadskontoret nu ta upp en diskussion med Borohus om kostnaden för detaljplaneprövningen och kommunstyrelsen kan börja arbetet med att teckna exploateringsavtal.

– Tidigast kan det bli byggstart våren 2006, säger Stefan Ferm.

Det förutsätter dock att arbetet med detaljplan och senare bygglov går undan utan problem.

I västra delen av Västra Tommarp pågår redan utbyggnaden av ett småhusområde där det sammanlagt ska bli 18 nya villor. Den första etappen omfattar elva nya hus och den andra etappen, som beräknas komma i gång 2005, omfattar sju småhus. Kommunen har anslagit 550000 kronor för gator och park på detta nybyggnadsområde. Sammanlagt får alltså Tommarp ett 30-tal nya villor under en period av några år.

Byn Västra Tommarp utvidgades vid sekelskiftet 1880/1900 när järnvägen drogs fram. I dag finns här både bilverkstäder och trädgårdsmästeri.

Platsen är omnämnd redan på 1400-talet och i byn finns en medeltida kyrka med romanska stildrag.

@04 Byline skribent

:

Lasse Bryggare

@04 Byline telefon

:0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

Västra Tommarp
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.