Annons

Nya bluffmakare tigger pengar per telefon

Under den gångna veckan har ett flertal telefonsamtal där personer bett om bidrag till olika insamlingar kommit till Trelleborg och nu varnar både konsumentvägledare Frida Winitsky och näringsidkare för oseriösa personer.
Trelleborg • Publicerad 12 juni 2003

- Hela samtalet fick mig att reagera, säger Chico Apostolovski på Expert som i förra veckan blev uppringd av en kvinna som uppgav att hon var från SOS Barnbyar. - Jag har köpt post-it-block från dem vid två tillfällen tidigare, fortsätter Chico Apostolovski, men nu började hon prata om övergrepp mot barn och hela samtalet gjorde mig konfunderad. Chico Apostolvski blev misstänksam och bad om kvinnans telefonnummer för att kunna ringa tillbaka. Numret hade ingen abonnent. - Vi säljer inte post-it-block längre, säger SOS Barnbyars generalsekreterare Elisabet Andersson. Det har vi inte gjort på över ett år. Samtalet som kommit till Chico Apostolovski kallar hon för ren bluff. - Vi tar stort avstånd från den här typen av verksamhet och samlar i stället in pengar genom en stark marknadsföring och samarbete med olika företag som ger en del av sina intäkter till oss, betonar Elisabet Andersson. Konsumentvägledare Frida Winitsky har under veckan fått in ett antal samtal från personer som blivit kontaktade av uppringare som uppgett att de representerar olika ideella föreningar med namn som påminner om etablerade, välkända organisationer. Hon uppmanar alla som vill skänka pengar att först kontakta FRII (Frivilligorganisationernas Insamlingsråd) för att få veta om insamlingen är seriös, eller att vända sig till kommunens konsumentvägledare.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons